
Kinderarbeid in naaiateliers makkelijker te achterhalen
Een jaar na het sluiten van het textielconvenant is een lijst opgesteld van drieduizend naai-ateliers waar Nederlandse kledingverkopers als Zeeman, C&A en de Bijenkorf hun producten kopen.
Als er klachten zijn over kinderarbeid of uitbuiting van personeel in een textielfabriek kan de Sociaal-Economische Raad voortaan achterhalen welke Nederlandse ketens zakendoen met dat bedrijf.
De SER heeft de lijst vanochtend gepresenteerd. Het gaat om de productielocaties van 64 bedrijven. Die produceren samen 80 merken en hebben een omzet van bijna 4 miljard euro.
Noodzaak
De lijst is openbaar, al wordt niet gedeeld welk atelier levert aan welk bedrijf. Volgens de SER gebeurt dat niet omdat het gaat om concurrentiegevoelige informatie.
Bij misstanden in een productielocatie kunnen vanaf vandaag klachten worden ingediend bij een klachten- en geschillencommissie. Die commissie benadert bijvoorbeeld Zeeman of de Bijenkorf als blijkt dat de klacht gegrond is. Die bedrijven krijgen dan het dringende verzoek om de misstanden aan te pakken, er kunnen geen sancties worden opgelegd.
Met het textielconvenant, dat werd gesloten onder aanvoering van minister Ploumen, moeten misstanden in de textielsector worden tegengegaan. Het convenant Duurzame Kleding & Textiel werd door 75 bedrijven en organisaties ondertekend op 4 juli 2016.
Minder AstraZeneca-vaccins naar EU, tekort treft ook Nederland
Voor de hele EU zijn minder vaccins beschikbaar. Volgens de farmaceut komt dat door productieproblemen in de fabriek in België.
Levenslang en toch op vrije voeten; minister zit met gratie verlenen in zijn maag
Minister Dekker wil bekijken of hij wel de aangewezen persoon is om te beslissen over gratie voor levenslang gestraften.
'In 2009 zagen we vaccineren als militaire operatie, we waren als eerste klaar'
Volgens de luitenant-kolonel die tijdens de Mexicaanse griep het vaccineren leidde, heeft het ministerie haar hulp deze keer afgeslagen.