Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma gaf maandag haar toestemming voor de experimenten.
NOS NieuwsAangepast

Groningen gaat weer experimenteren met de bijstand

Groningen start in september met een experiment met versoepelde regels voor de bijstand. De gemeente telt nu zo'n 10.000 bijstandsgerechtigden, maar hoopt dat aantal te verminderen door meer keuzevrijheid voor mensen met een uitkering.

"Op dit moment gaan we uit van one size fits all", zegt wethouder Mattias Gijsbertsen van Sociale Zaken. "Terwijl er echt verschillende mensen zijn met een uitkering. We willen met maatwerk en vertrouwen mensen stimuleren om weer aan het werk te gaan."

Demissionair staatssecretaris Klijnsma van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaf vandaag aan vijf gemeentes toestemming om de regels voor de bijstand te versoepelen.

Bianca Aldena doet mee aan de pilot Parttime Ondernemen van de gemeente Groningen

De gemeente Groningen deed al eerder experimenten de bijstand. In 2015 startte de pilot Parttime Ondernemen. Hierbij kregen 110 bijstandsgerechtigden de ruimte om een onderneming te starten. Inmiddels zijn 18 van de 110 mensen uit de bijstand.

Bianca Aldena doet sinds september mee aan de pilot. Ze is afgestudeerd aan de kunstacademie, maar het lukte haar niet om een geschikte baan te vinden. Daardoor belandde ze in de bijstand.

"Het gaat goed met mijn leerbewerkingsbedrijfje, ik krijg steeds meer naamsbekendheid en ben op zoek naar atelierruimte. Het geeft veel voldoening om mijn eigen geld te verdienen", zegt ze. Alles wat ze nu verdient gaat rechtstreeks naar de gemeente. "Of je nu meer of minder verdient, je krijgt elke maand dezelfde uitkering. Dat geeft veel zekerheid", zegt Aldena.

Het experiment in Groningen

Voor het nieuwe experiment gaat Groningen na de zomer beginnen met het werven van bijstandsgerechtigden die mee willen doen. Er is ruimte voor 400 mensen, die worden onderverdeeld in verschillende groepen.

De eerste groep mag meer bijverdienen, de tweede groep heeft geen sollicitatieplicht meer, de derde groep krijgt meer begeleiding bij het vinden van werk en de vierde groep mag zelf kiezen welke vrijstelling ze krijgen. Naast deze vier groepen is er ook nog een controlegroep.

Het experiment gaat twee jaar duren. De effecten ervan worden onderzocht door Rijksuniversiteit Groningen. Ook in de andere gemeentes lopen de testen twee jaar en is er een samenwerkingsverband met universiteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl