In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

VN: Nederland moet maatregelen nemen tegen gevolgen gaswinning Groningen

Nederland moet maatregelen nemen om de veiligheid van zijn inwoners te waarborgen, naar aanleiding van de gaswinning in Groningen. Dat stelt de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in een rapport over Nederland, meldt RTV Noord.

In het rapport staat: "De Nederlandse regering moet maatregelen nemen om de fysieke veiligheid en de mentale gezondheid te waarborgen van de mensen die gehuisvest zijn in het Groningse gebied waar gas wordt gewonnen, alsook de veiligheid van hun woningen. Ze moeten ook gepast compensatie bieden voor slachtoffers en toekomstige schade voorkomen."

Tik op de vingers

De gaswinning in Groningen werd mede door de Groninger Bodem Beweging (GBB) onder de aandacht van de commissie gebracht. In april reisde een delegatie van GBB op uitnodiging naar Genève om met de VN-medewerkers te praten.

Volgens vice-voorzitter Derwin Schorren is het rapport een tik op de vingers van Nederland. Hij zegt tegen RTV Noord dat de Nederlandse overheid de komende jaren aandachtig gevolgd wordt door de mensenrechtencommissie. De commissie kan geen sancties opleggen.

Advertentie via Ster.nl