President Macron in Versailles, op weg weg naar zijn speech
NOS NieuwsAangepast

Macron: de kloof tussen burger en politiek in Frankrijk moet kleiner

Frankrijk moet flink op de schop en dat begint met een aantal grote politieke hervormingen, heeft president Emmanuel Macron aangekondigd in een toespraak voor het Franse parlement. Hij wil de kloof tussen de burger en de politiek verkleinen.

Het is voor het eerst dat een Franse president een toespraak houdt die lijkt op een troonrede. Macron wil er een jaarlijkse gewoonte van maken, vergelijkbaar met de State of the Union van de Amerikaanse president. Macron koos het paleis van koning Lodewijk XIV uit om zijn plannen bekend te maken.

Macron spreekt in Versailles

In zijn speech tot de Assemblée nationale, het Lagerhuis van het Franse parlement, en de Senaat kondigde hij verregaande maatregelen aan om de politiek te veranderen. Macron vindt dat het parlement (nu nog 925 leden) met een derde kleiner moet, hij wil een ander kiessysteem en meer referenda.

Die maatregelen moeten ertoe leiden dat nieuwe wetten gemakkelijker door het parlement geloodst kunnen worden. De president wil sneller kunnen aansluiten op een samenleving die in verandering is.

Zo wil Macron dat eenvoudige wetsvoorstellen in kleinere parlementaire commissies worden behandeld, in plaats van in grote plenaire zittingen. Hij heeft verder gezegd dat hij direct naar de kiezers gaat als het parlement niet genoeg haast maakt met hervormingen.

Macron spreekt het Franse parlement toe in Versailles

Einde noodtoestand

Verder kondigde Macron aan dat aan de noodtoestand in Frankrijk in de herfst een einde komt. Hij bevestigde daarmee dat de komende verlenging van de bijzondere bevoegdheden van de autoriteiten de laatste is.

Het parlement debatteert deze week over een verlenging met drieënhalve maand tot begin november. Tegen die tijd moet er een nieuwe veiligheidswet zijn, die de autoriteiten voldoende mogelijkheden geeft om terreur te bestrijden.

De noodtoestand in Frankrijk werd uitgeroepen na de terreuraanslagen van 13 november 2015. Extremisten vermoordden toen in Parijs en de voorstad Saint-Denis 130 mensen. De noodtoestand is sindsdien telkens door het parlement verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl