John van der Tol / NOS

Wat minister Henk Kamp betreft blijven de extra kosten die mensen betalen als ze vanuit Nederland naar een ander EU-land bellen bestaan. Dat schrijft hij in antwoorden op vragen van D66-Kamerlid Jan Paternotte.

Die vroeg de minister van Economische Zaken zich in te zetten om ook deze telefoonkosten te reguleren. 150 Europarlementariërs hebben aan de Europese Commissie gevraagd om met een wetsvoorstel te komen zodat de kosten kunnen worden verminderd.

Volgens Kamp is dat een slecht idee. Nu kunnen providers onderling concurreren door minder extra kosten in rekening te brengen dan andere partijen.

Alternatieven

Daarnaast denkt de minister dat een aanpassing kan leiden tot hogere binnenlandse tarieven. Verder wijst Kamp op goedkope alternatieven, zoals Skype, Facetime (videobellen via iPhones en iPads) en WhatsApp.

"Er is dus keuze op de markt voor internationaal bellen, waar prijsbewuste consumenten gebruik van kunnen maken", concludeert de minister.

Roamingkosten afgeschaft

Sinds 15 juni zijn de extra roamingkosten afgeschaft. Dit betekent dat je in Duitsland of Frankrijk tegen hetzelfde tarief internet, belt of sms't als in Nederland. Bel je vanuit dat land naar Nederland, kost dat ook niks extra's. Andersom dus wel.

"Wij vinden dit heel vreemd", zei Johannes Kleis van de Europese Consumentenbond eerder tegen de NOS. "Wij willen dat dit wordt aangepakt. Kosteloos bellen in het buitenland is een heel goede stap in de juiste richting. Maar bellen naar het buitenland gebeurt ook vrij veel. Dus hier zien wij een kans voor de EU om dit op te lossen."

STER reclame