De aankomst van de Dragon-capsule vorige maand
NOS NieuwsAangepast

SpaceX heeft primeur met hergebruikte ruimtecapsule

Het is een nieuwe stap in de commercialisering van de ruimtevaart: het Amerikaanse bedrijf SpaceX laat vandaag een hergebruikte ruimtecapsule terugkeren naar de aarde. De capsule maakt de reis dus voor de tweede keer. Het is voor het eerst dat een commercieel bedrijf zo'n operatie uitvoert.

De capsule werd vanochtend losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS. Aan boord is bijna 2000 kilo lading, vooral onderzoeksmateriaal. De reis terug naar aarde duurt ruim vijf uur. Aan het begin van de middag moet de capsule in de Stille Oceaan bij Californië neerkomen.

Dragon van ISS losgekoppeld

De Dragon-capsule is momenteel het enige Amerikaanse ruimtevaartuig waarmee het ISS wordt bevoorraad dat kan worden hergebruikt, omdat de spaceshuttles in 2011 uit de vaart werden gehaald. Deze capsule kwam begin vorig maand aan bij het ISS, maar was in september 2014 ook al eens ingezet. Doorgaans wordt de Russische Sojoez ingezet om voorraden en ruimtevaarders van en naar de ISS te brengen.

Hergebruik van de dure onderdelen moet het rendement van de ruimtevaart vergroten voor bedrijven. SpaceX werkt ook al jaren aan herbruikbare raketten.

De terugkeer naar aarde werd een dag uitgesteld vanwege slecht weer in het landingsgebied. Als de capsule uit de oceaan is gevist zal hij zo snel mogelijk naar Texas worden gebracht om te worden uitgeladen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl