De wereld van Puck: ik filmde als vader, niet als regisseur
Meer dan twintig jaar lang filmt regisseur Gert-Jan de Vries het leven van zijn dochter Puck. Tot ze negen maanden oud is, lijkt ze een gezonde baby. Maar dan stelt een kinderarts een schokkende diagnose: Puck is geestelijk en lichamelijk gehandicapt en zal nooit kunnen praten.
Om te laten zien hoe het is om te leven met een gehandicapt kind, bundelde De Vries al zijn materiaal uit die twintig jaar in een documentaire. De wereld van Puck wordt vanavond uitgezonden op NPO 2.
Geen buitenstaanders
De wereld van Puck is een intieme documentaire, vertelt De Vries. "Dat komt omdat ik zelf mijn vrouw Diana en kinderen heb geïnterviewd, en zij mij. Daar zijn geen buitenstaanders bij betrokken."
"Ik wilde een 'kleine' film maken. Met een externe interviewer ga je dingen misschien mooier zeggen. Nu is het veel directer, zoals je onderling praat."
De eerste vijftien jaar maakte De Vries de beelden niet om er een documentaire van te maken. "Ik filmde als vader, niet als regisseur."
Het idee voor de documentaire kwam pas later, door Gert-Jans vrouw Diana. "Zij werkt in de gehandicaptenzorg, maar veel van haar collega's weten niet hoe het is om met een gehandicapt kind te leven."
Gert-Jan stelde voor zijn materiaal te gebruiken voor een film voor de zorg. "Toen ik met ervaren mensen ging praten, bedacht ik dat zo'n film ook interessant kan zijn voor een breder publiek."
Schaamte
Met De wereld van Puck wil De Vries de thuissituatie van een gehandicapt kind tonen. "Een gezond kind krijgt zijn zwemdiploma, of wordt nummer één bij de voetbalclub. Allemaal positieve dingen, dat breng je naar buiten."
"Met een gehandicapt kind ligt dat anders, dan houd je het meer in je gezin", verzucht hij. "Dat heeft misschien met schaamte te maken, of dat anderen jouw verhaal niet snappen."
Volgens De Vries zit zijn gezin tussen twee werelden in. "Aan de ene kant is er het gewone leven met vrienden, familie en ons werk. In die wereld gaat iedereen gewoon zijn gang, alsof er niets gebeurd is. En aan de andere kant is er de onwerkelijke wereld, de wereld met Puck."
Puck loslaten was heel moeilijk. Je zou een kind van anderhalf normaal toch ook niet laten gaan?
Puck is inmiddels twintig. Sinds haar zeventiende is ze het huis uit. "Dat loslaten was heel moeilijk", zegt Gert-Jan. "De zorgen blijven, ze nemen niet af. Geestelijk is het een kind van anderhalf. Je zou een kind van anderhalf normaal toch niet laten gaan?"
Inmiddels filmt De Vries niet meer. "Toen mijn gezin realiseerde dat de buitenwereld de beelden zou gaan zien, ging er een deur dicht. Het lukte niet meer; het was niet meer natuurlijk."
Zelf krijgt Puck niet veel mee van de documentaire. "Ze herkent zichzelf wel, maar haar concentratie is vrij kort. Dan ziet ze wat, lacht ze even en dan is het klaar."
'De wereld van Puck' is vanavond te zien om 20.25 uur op NPO 2.