Ontslagbrief
NOS NieuwsAangepast

Deur staat open voor hogere ontslagvergoeding

Door een uitspraak van de Hoge Raad hebben ontslagen werknemers kans op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet staat. Het gaat om situaties waarin de werkgever zich misdragen heeft.

De ontslagen werknemer moet daarvoor wel naar de rechter stappen. Dat deed ook een kapster die na 25 jaar gedwongen moest vertrekken bij een kapperszaak in Bunschoten-Spakenburg.

Volgens de rechter ontsloegen de nieuwe eigenaren van de zaak haar zonder goede reden. Daarom had ze, naast een transitievergoeding, ook recht op een ontslagvergoeding van 4000 euro. De advocaat van de vrouw had zo'n 60.000 euro geëist.

De Hoge Raad heeft zich over de zaak gebogen en oordeelt nu dat een schadevergoeding van een paar duizend euro niet altijd voldoende is om de werkgever voor fout handelen op de vingers te tikken. Bovendien werd in het bedrag geen rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden van de ontslagen werknemer.

"Van dit soort bedragen schrikken werkgevers niet", zegt hoogleraar arbeidsrecht en advocaat Stefan Sagel in de Volkskrant. Volgens hem is "de individuele rechtvaardigheid terug in het ontslagrecht". Hij stelt dat "zeker voor werknemers die altijd goed hebben gefunctioneerd en nog lang hadden kunnen doorwerken, flink zal moeten worden betaald".

Billijke vergoeding

Sinds 2015 konden ontslagen medewerkers rekenen op een transitievergoeding van maximaal 76.000 euro of een jaarsalaris als ze twee jaar of langer in dienst waren bij een bedrijf. Daarnaast is er nog een billijke vergoeding die een werkgever via de rechter toegewezen kan krijgen - die vergoeding varieerde tot op heden van 1 tot 26 maandsalarissen.

De ontslagen kapster, die 4,5 uur per week werkte en daarvoor een inkomen van 224,51 euro bruto per maand ontving, wil bijna 60.000 euro, dat is het bedrag dat zij tot haar pensioen misloopt. De Hoge Raad heeft vrijdag besloten dat de kapster en haar advocaat dat bedrag mogen eisen.

De rechtbank in Den Bosch moet binnenkort bepalen of de kapster de vergoeding die zij eist ook daadwerkelijk krijgt toegewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl