Fruit wordt beneveld in een supermarkt in Roosendaal
NOS NieuwsAangepast

Mist houdt groente en fruit langer goed in supermarkt

Het ziet er misschien uit als een verkooptruc, maar winkeliers kunnen hun groente en fruit langer vers houden door ze te 'besproeien' met mist. Dat blijkt uit onderzoek van een Deense universiteit, waar een supermarkt in Roosendaal aan meedeed.

In sommige buitenlandse supermarkten wordt de techniek al toegepast. Om het effect van de mist te bestuderen, analyseerden onderzoekers van de Deense universiteit DTU vier jaar lang de omzet uit groente en fruit én de hoeveelheid groente en fruit die werd weggegooid bij Plus-supermarkt Van Gurp.

Benevelen of niet? Dit is het verschil

Een jaar na de start van het onderzoek zette supermarktondernemer Pieter-Jan van Gurp mistapparatuur neer bij het schap met groente en fruit. In de drie jaar dat het schap werd bevochtigd, werd er 25 procent minder groente en fruit weggegooid. Ook de omzet steeg, terwijl de energierekening juist lager werd.

Het effect van de mist werd onderzocht op aardbeien, druiven, wilde perziken en nectarines. Ook groenten - asperges, bloemkool en andijvie - bleven door de mist soms wel drie dagen langer vers. Dat komt vooral doordat de temperatuur van producten in het schap vier tot vijf graden daalt.

'De groente blijft lekker fris en knapperig'

Enthousiast

De Roosendaalse supermarkt is enthousiast over de proef. "En dit is alleen het effect van het bevochtigen met mist in de supermarkt. Eigenlijk moet je dit in de hele keten toepassen, dus ook tijdens opslag en transport", aldus Van Gurp. "Dan zal de winst nog groter worden."

Volgens de onderzoekers kan het gebruik van mist tijdens het vervoer de houdbaarheid van producten met twee tot vijf dagen verlengen. Dat levert winst op voor het milieu: er is maar een beperkte hoeveelheid water voor nodig.

Albert Heijn in Maastricht start binnenkort met een soortgelijke proef. Volgens de koepel van supermarkten, het CBL, past de proef "in onze collectieve ambitie om verspilling tegen te gaan".

Legionella-gevaar

Er is bij de proeven in binnen- en buitenland geen gevaar geconstateerd voor eventuele besmetting door de legionella-bacterie.

Volgens het bedrijf dat mistapparaten kan plaatsen in supermarkten, wordt het water eerst gezuiverd en worden er veiligheidsmaatregelen getroffen: "Er vindt continue controle plaats van het water en er wordt elk uur gespoeld. Hierdoor kan het veilig. Dat blijkt ook uit testen in laboratoria", zegt het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl