Demonstranten met maskers van de deelnemers aan de G20-top
NOS Nieuws

Betogers Hamburg eisen veranderingen van G20

In Hamburg hebben duizenden mensen in een demonstratie daden geëist van 's wereld grootste industrielanden, die op 7 en 8 juli bijeenkomen op de G20-top in de Noord-Duitse stad. Op de eerste van dertig aangekondigde betogingen liepen mensen met borden met teksten als 'Bestrijd armoede', 'Stop de kolenwinning' en 'Planet Earth First'.

Volgens de politie waren er 8000 betogers op de been, maar de organisatoren telden er 25.000. Greenpeace vindt dat bondskanselier Merkel de G20-top moet aangrijpen om aan te kondigen dat Duitsland de kolenwinning beëindigt.

Veel sprekers maakten zich kwaad over het demonstratieverbod tijdens de G20-top in de binnenstad van Hamburg, dat is afgekondigd door burgemeester Scholz van de SPD.

Andere betogingen aan de vooravond van de topconferentie hebben motto's meegekregen als 'Welkom in de hel' en 'G20 niet welkom'. Aan de top nemen de 19 grootste economieën en de Europese Unie deel.

Merkel

De Duitse autoriteiten vrezen voor ernstige ongeregeldheden, zoals bij de G8-top in Genua in 2001, toen een betoger om het leven kwam en honderden demonstranten gewond raakten.

Merkel liet vandaag weten dat de G20 kwesties aan de orde stelt die zwaar wegen voor de demonstranten, zoals duurzame groei, eerlijke verdeling van de welvaart in plaats van zelfverrijking, klimaatverandering, bescherming van de belangen van consumenten en het behoud van de sociale standaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl