Klamer en Murray, triatlonkoppel dankzij dopingcontrole

Aangepast

De eerste date had romantischer gekund. "Na een wedstrijd in Zuid-Afrika, een wedstrijd die we allebei hadden gewonnen, zaten we naast elkaar bij de dopingcontrole. Met ons potje urine."

Rachel Klamer, Nederlands beste olympische triatlete, kan er nog om lachen, want sinds die dag vormt zij een koppel met de Zuid-Afrikaanse triatlongrootheid Richard Murray.

Triatlonkoppel Klamer en Murray thuis in Zuid-Afrika en Holten

Een leven als toptriatleet is een leven uit koffers: reizen, trainen, wedstrijden en weer reizen. Tijd voor elkaar is er weinig, tijd voor het thuisfront nog minder.

Toch proberen ze zo veel mogelijk bij elkaar te zijn. In de eerste plaats voor de liefde, maar ook kunnen ze zich als sporters aan elkaar optrekken.

Bij de afgelopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigden zowel Klamer (tiende) als Murray (vierde) bij de wereldtop. Murray: "Ik denk dat Rachel de topdrie van de wereld kan halen. Een olympische medaille zit er zeker in."

Ook Nederland kan profiteren van de relatie. Volgens Klamer trekken andere triatleten zich op aan het voorbeeld van haar partner. "Het is leuk om soms mee te gaan op trainingskamp", beaamt haar Zuid-Afrikaanse partner. "Ik versta een klein beetje Nederlands. Hopelijk helpt het ook."

Triatlon-disciplines

Sprint: 750 m zwemmen, 20 km wielrennen, 5 km hardlopen

Olympisch: 1,5 km zwemmen, 40 km wielrennen, 10 km hardlopen.

ITU Long: 3 km zwemmen, 80 km wielrennen, 20 km hardlopen

Halve triatlon (halve Ironman): 1,9 km zwemmen, 90 km wielrennen, 21,09 km hardlopen

Volwaardige triatlon (Ironman): 3,8 km zwemmen, 180 km wielrennen en 42.195 km hardlopen.

Pieken in Nederland

Zaterdag maakten Klamer en Murray beiden hun opwachting in het Sallandse Holten, bij een relatief kleine sprinttriatlon in het kader van de Europa Cup.

Met name Klamer nam na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bewust gas terug. In september wil ze er weer staan, als de wereldkampioenschappen (op de sprint en olympische afstand) in Rotterdam worden gehouden. "Het is de bedoeling dat ik daar ga pieken."

Desondanks won Klamer gewoon haar thuiswedstrijd in Holten, net als Murray trouwens. Hoe de dopingcontrole dit keer verliep, is niet bekend.