AFP

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert (71) is vandaag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Olmert werd in 2014 veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens omkoping en het aannemen van steekpenningen.

Zijn straf werd nadien door andere rechters diverse malen verminderd, waarna de definitieve straf werd vastgesteld op 27 maanden. Daarvan heeft hij nu iets meer dan de helft uitgezeten. Vanochtend werd hij gezien terwijl hij door veiligheidsagenten naar een auto werd geleid bij de Maasiyahu-gevangenis in het midden van Israël.

Olmert, die premier was van 2006 tot 2009, moet nu nog enkele maanden vrijwilligerswerk doen bij onder meer een voedselbank. Hij moet zich tweemaal per maand melden bij de politie en mag geen interviews geven. Ook mag hij het land niet uit.

Bouwproject

De ex-politicus kwam tijdens zijn carrière diverse malen in opspraak, waarbij hij onder meer werd beschuldigd van vriendjespolitiek en belastingontduiking. De zaak waarvoor hij is veroordeeld draait om een vastgoedproject in Jeruzalem.

Dit mocht van de autoriteiten tienmaal zo groot worden dan eerder was bepaald. In de rechtbank werd vastgesteld dat Olmert als burgemeester omgerekend 140.000 euro had aangenomen van de projectontwikkelaar.

Memoires

De vervroegde vrijlating van Olmert ging gepaard met politieke ophef. Hij wordt ervan verdacht delen van zijn memoires de gevangenis uit te hebben laten smokkelen door zijn advocaat.

Die zou de documenten naar een uitgever hebben gebracht. De stukken bevatten mogelijk geheime informatie uit de tijd dat Olmert premier was. De Israëlische justitie is nog bezig met een onderzoek.

STER reclame