NOS NieuwsAangepast

Canada viert 150-jarig bestaan in de regen

In heel Canada is gevierd dat het land 150 jaar bestaat. In de hoofdstad Ottawa was het grootste feest, daar waren honderdduizenden mensen op de been. Maar ook in veel andere steden gingen mensen de straat op voor Canada Day. Domper was het slechte weer. Op veel plaatsen regende het tijdens de festiviteiten.

In Ottawa trad de Ierse band U2 op voor het parlementsgebouw, er was een grote vliegshow en een groot vuurwerk. Dat duurde precies 20 minuten en 17 seconden vanwege het jaartal 2017.

Canada een voorbeeld voor andere, volgens de Britse kroonprins

In de stad Winnipeg was een recordpoging om het grootste, levende esdoornblad te maken. Het blad (de maple leaf) is het nationale symbool van Canada en zit ook in de vlag van het land.

De premier van Canada, Justin Trudeau, hield een speech over het jubileum van zijn land. Hij deed dat zowel in het Engels als het Frans. "Op deze Canada Day is het goed om stil te staan bij ons verleden, het heden en de toekomst", zei Trudeau.

"Honderdvijftig jaar? Nee. Kijk nou naar ons. Canada is pas net geboren", zei de premier verder tegen de menigte in de stromende regen.

Op sociale media was er gedoe ontstaan omdat Trudeau alle provincies van Canada noemde in zijn toespraak, behalve Alberta. Later bood de premier zijn excuses aan op het podium en wenste de inwoners uit de Rocky Mountains alsnog een fijne Canada Day.

In Gatineau, in de Franstalige provincie Quebec, opende de Britse prins Charles eerder op de dag een nieuwe ruimte in Canada's Museum of History.

De moeder van Charles, koningin Elizabeth, is nog altijd het officiële staatshoofd van Canada. Canada werd pas in 1982 volledig onafhankelijk van Groot-Brittannië.

Prins Charles

Aan Canada Day hangt trouwens wel een flink prijskaartje. De organisatie en beveiliging van alle festiviteiten in het land kosten ongeveer 500 miljoen Canadese dollar, ruim 335 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl