Een deelnemer van de hoge-hakken-race in Madrid Reuters
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Madrid staat op scherp voor viering World Pride

Madrid heeft de op een na hoogste alarmfase voor terreurdreiging afgekondigd voor de viering van de World Pride. In de Spaanse hoofdstad worden vandaag zeker twee miljoen bezoekers verwacht bij de parade van gays, lesbiennes en transseksuelen. De maatregelen gelden het hele weekend.

Voor het evenement worden 3500 politieagenten, leden van anti-terreurdiensten en brandweerlieden ingezet. Een aantal van hen opereert in burger, met name rond de 52 praalwagens. Naar alle chauffeurs van die deelnemende wagens is een justitieel onderzoek gedaan. Voor alle andere vrachtwagens die vandaag naar Madrid willen geldt een inrijverbod.

Veiligheidskordon

Anders dan in andere jaren is een uitgebreid veiligheidskordon aangelegd tussen de optocht en de bezoekers van het feest. Die kunnen zonder een speciale polsband niet bij de meerijdende wagens komen. Op de grote verkeersader Gran Via is een sluis geïnstalleerd, waardoor politiediensten en ambulances zich snel door de menigte kunnen verplaatsen.

Madrid in de kleuren van World Pride

Ook worden drones gebruikt om de mensenmassa te controleren en staan scherpschutters en observatieposten op een aantal hoge gebouwen. De World Pride Madrid moet dit jaar een van de grootste lgbt-evenementen van Europa worden.

De optocht vertrekt aan het eind van de middag bij het treinstation Atocha en trekt dan langzaam in de richting van Plaza Colon. Pas rond half een vannacht zal de laatste praalwagen vertrekken. Tijdens een groot concert langs de route zingt onder meer Conchita Wurst, de vrouw met de baard. Wurst won in 2014 voor Oostenrijk het Eurovisie Songfestival.

STER reclame