Het Nationaal Monument voor het slavernijverleden in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Herdenking van het Nederlandse slavernijverleden bij de NOS

In het Oosterpark in Amsterdam wordt vandaag bij het slavernijmonument stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden.

Meer dan 200 jaar lang werden tot slaaf gemaakte Afrikanen gedwongen om te werken op de plantages in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Vandaag is het precies 154 jaar geleden dat de slavernij officieel werd afgeschaft.

Bekijk de online special over de bittere geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij ten tijde van de Nederlandse Gouden Eeuw.

Bij de herdenking in het Oosterpark spreekt de Zuid-Afrikaanse auteur Diana Ferrus. Zij vervangt Clarence Seedorf die de organisatie vorige week liet weten dat hij vanwege andere verplichtingen niet kan spreken op de herdenking.

Burgemeester Eberhard van der Laan, die ziek is, moet ook verstek laten gaan. In zijn plaats houdt de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim een toespraak. Verder spreken ook demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) en Antoin Deul, directeur van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee).

Aansluitend zijn er in het Oosterpark muzikale optredens tijdens het Keti Koti festival, waarmee het einde van de slavernij wordt gevierd.

Waarom 1 juli?

Clarence Seedorf en burgemeester Van der Laan traden vorig jaar op als bemiddelaars toen er rumoerige protesten waren tijdens de herdenking.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) had besloten de herdenking te verplaatsen van 1 juli naar 30 juni. Daarmee zou er volgens de organisatie meer ruimte zijn voor bezinning en verdieping. 1 juli zou dan in het teken staan van de viering van de afschaffing van de slavernij. Bij met name een deel van de Surinaams-Nederlandse gemeenschap leidde dat tot veel kritiek.

Na overleg met diverse partijen heeft het NiNsee besloten in ieder geval dit jaar zowel de herdenking als de viering van het Keti Koti festival weer samen op 1 juli te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl