NOS WielrennenAangepast

Favorieten in de Tour: wielerwatchers verdelen sterren

Wie staat er over drie weken met bloemen in de hand en de gele trui om de schouders op de Champs-Élysées? "Voor mij is Chris Froome de grote favoriet", zegt verslaggever Han Kock. "Al blijft hij toch ook nog een groot vraagteken. Hij heeft de twijfels over zijn vorm niet weggenomen in de Dauphiné. Maar vergeet niet: hij heeft nog altijd een ijzersterke ploeg, die er staat op de juiste momenten."

De wielerwatchers verdelen sterren voor de klassementsmannen

Radioverslaggever Gio Lippens twijfelt aan de drievoudig Tourwinnaar. "Hij is, denk ik, niet meer zo goed als hij was. En eigenlijk hoop ik dat ook wel een beetje, want de manier waarop hij zijn Tours won, heeft mij niet echt kunnen opwinden. Hij rijdt alsof het een computerspelletje is, met al zijn ploeggenoten op kop die een voor een terugzakken."

De wielerwatchers hopen eensgezind op meer spanning dan de afgelopen jaren. "Het kan weleens de leukste Tour in jaren gaan worden", zegt commentator Joris van den Berg. "Niemand is dit jaar oppermachtig en dat is maar goed ook."

De sterrenverdeling van de wielerwatchers

Kock Nelissen Lippens Ducrot Van den Berg
*****Froome Froome Contador Aru Froome
****Aru Porte Bardet Contador Porte
***Quintana Aru Froome Froome Quintana
**Bardet Roglic Porte Quintana Majka
*Porte Contador Quintana Porte Bardet

Van den Berg is ook niet overtuigd van Froome, maar zijn concurrenten hebben ook allemaal hun minpuntjes. "Nairo Quintana reed de Giro met de Tour in zijn hoofd en nu de Tour met de Giro in zijn benen. Hij rijdt heel economisch. Ik zie hem liever meer aanvallen."

'Aru tot de tanden toe bewapend'

Analist Maarten Ducrot tipt Fabio Aru. "Sky is natuurlijk de gedoodverfde winnaar, maar ze zijn niet zo sterk als de voorgaande jaren. Bovendien vallen de ploegentactieken dit jaar in duigen. Dat zagen we in het voorjaar en in de Giro, waar Dumoulin profiteerde van het werk van Movistar."

Ducrot denkt dat Aru nu zijn kans pakt. "Hij moest de Giro, die op zijn eigen Sardinië startte, na een val op zijn knie laten lopen. Hij is tot de tanden toe gewapend om nu toe te slaan."

Fabio Aru met de trui van de verongelukte Michele Scarponi

Lippens hoopt op Alberto Contador, die wordt bijgestaan door Bauke Mollema. "Contador is echt een renner naar mijn hart: een leuke, aanvallende renner. Ik hoop dat dit zijn laatste grote kunstje wordt."

Richie Porte komt ook op veel lijstjes voor, maar Lippens denkt niet dat de Australiër het geel naar Parijs brengt. "Hij rijdt nooit een constante Tour. Er zit altijd wel een slechte dag tussen."

De Touruitzendingen van vandaag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
15.10 uur Etappe 1: een tijdrit in Düsseldorf NPO 1 en NOS.nl
19.27 uur Tourjournaal NPO 3 en NOS.nl
21.24 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl