Staatssecretaris Klijnsma op bezoek bij Tatasteel om de werkplekken van medewerkers met een arbeidsbeperking te bekijken
NOS NieuwsAangepast

Overheid helpt niet genoeg arbeidsgehandicapten aan een baan

De overheid heeft de afgelopen periode niet genoeg mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen. De overheid had meer dan 6000 banen moeten creëren, het waren er eind 2016 maar 3597, heeft staatssecretaris Klijnsma bekendgemaakt.

Het bedrijfsleven heeft wel genoeg banen voor arbeidsgehandicapten gecreëerd. Het bedrijfsleven haalde de doelstelling van 14.000 ruim, met 18.957 banen.

De afspraken en doelstellingen komen uit het Sociaal Akkoord dat overheid, bedrijfsleven en vakbonden in 2013 sloten. De sociale werkplaatsen uit de Wet sociale werkvoorziening werden afgeschaft. De overheid en het bedrijfsleven zouden voortaan gaan zorgen voor reguliere banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

Boete

Toen werd ook afgesproken dat als de werkgevers de doelstellingen niet zouden halen, zij een boete moesten betalen. In dit geval lijkt het erop dat de overheidswerkgevers - gemeenten, provincies en het Rijk - dus een boete krijgen.

Eerst gaat het kabinet nog overleggen met de gemeenten en de vakbonden of er een snelle oplossing gevonden kan worden. Lukt dat niet dan gaat de boete volgend jaar in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl