Op stedentrip naar Frankrijk? Vergeet dan je milieustickers niet
Ga je deze zomer met de auto naar Parijs? Dan is het oppassen geblazen. Om het centrum in te rijden heb je namelijk een milieusticker nodig. Zo'n vignet moest je al hebben vanaf 1 februari 2017, maar vanaf morgen wordt er ook echt gecontroleerd. Geen milieusticker betekent een boete van 68 euro. Ook in andere Franse steden zoals Lille, Lyon en Grenoble heb je een milieusticker nodig.
Zo bestel je de sticker
Die sticker (ook wel ecovignet, of in het Frans een vignet Crit'Air) moet je online aanvragen. Die site is in verschillende talen te lezen, maar niet in het Nederlands. Dat maakt de aanvraagprocedure voor veel mensen ingewikkeld.
Eenmaal besteld is het maar hopen dat je hem op tijd binnenkrijgt. De bezorgtijd van de milieusticker kan namelijk oplopen tot vier weken. De sticker kost 4,80 euro. Er zijn ook commerciële partijen die de aanvraag voor je kunnen doen, die vragen daar 30 euro voor. Er wordt geadviseerd alleen de officiële website te gebruiken.
De Franse ambassade in Den Haag kreeg tot nu toe een handvol vragen over de milieustickers. Het loopt daar niet storm. Op de website van de ambassade staat uitleg, in het Nederlands, over de nieuwe milieuregels in de Franse steden.
De milieustickers zijn ingevoerd omdat de toegestane hoeveelheid stikstofoxide in het centrum van Parijs op veel plaatsen flink de limiet overstijgt.
De afgelopen jaren heeft de onafhankelijke organisatie Airparif getest of de lucht inderdaad schoner wordt zonder de meest vervuilende auto's in de stad. Dit blijkt volgens de organisatie zo te zijn: "Als straks alle meest vervuilende auto's (met stickernummers 4 en 5) worden verboden, dan kan de uitstoot van stikstof zelfs met een derde afnemen. En fijnstof met 25 tot 30 procent."
Ook andere steden proberen op deze manier vervuilende auto's te weren uit de binnensteden. Tot frustratie van veel automobilisten is het controlesysteem echter in elk land anders. Overal heb je weer een andere sticker nodig. De Duitsers hebben een Umwelt Plakette, de Italianen een 'ticket per l'accesso' en de Britten hebben een 'congestion charge'.
Ook de prijs en aanvraagmethode zijn overal anders. De automobilist ziet vaak door de bomen het bos niet meer.
Als je deze zomer van plan bent om meer Europese steden te bezoeken met de auto, dan komt je voorruit goed vol te zitten met stickers. Hier een compleet ANWB-overzicht van de milieuzones en ecovignetten in alle Europese landen.
Een woordvoerder van de ANWB zegt dat er enorm veel vragen binnenkomen over de milieustickers voor de verschillende Europese steden. "Mensen willen weten hoe het zit en waar ze aan toe zijn. We merken dat de vakantievoorbereiding voor veel mensen steeds meer huiswerk betekent, voordat ze echt kunnen vertrekken. Nu de handhaving in Parijs een feit is en er boetes worden uitgedeeld, verdiepen automobilisten zich er echt in."
Die voorbereiding is ook wel nodig want het kan goed misgaan: een Nederlander werd in een Italiaanse stad maar liefst 29 keer beboet door middel van een camera. Hij reed 29 keer een rondje om een parkeerplaats te vinden en had de waarschuwingsborden met het inrijverbod niet gezien.
Printje
Wie de sticker voor vertrek nog niet heeft, adviseert de ANWB in ieder geval een print van de aanvraag mee te nemen. "Dan kan je aantonen dat je een aanvraag hebt gedaan en hebt betaald", zegt Annelies Tichelaar van de ANWB.
Een ander advies is om de auto buiten de stad te laten staan en met het openbaar vervoer de stad in te gaan.