Staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) anp

De Belastingdienst is onzorgvuldig omgesprongen met persoonsgegevens van bepaalde belastingbetalers. Staatssecretaris Wiebes schrijft aan de Tweede Kamer dat het gaat om tien gevallen.

In een geval hebben externe medewerkers speciaal geselecteerde, persoonlijke informatie van mensen naar derden gemaild. In dit geval heeft Wiebes aangifte gedaan omdat onduidelijk is waarom dit gebeurde.

Ook is er over één persoon verschillende malen onbeveiligd gemaild naar derden. Naar de betrokken medewerkers wordt een integriteitsonderzoek gedaan. De externe medewerkers zijn de laan uit gestuurd.

Openbaar Ministerie

Naar andere gevallen wordt nog aanvullend onderzoek gedaan. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte nog in behandeling. De Autoriteit Persoonsgegevens beoordeelt of er een eigen onderzoek nodig is.

De belastingbetalers die bij de datalekken zijn betrokken worden door de Belastingdienst op de hoogte gesteld.

De fouten kwamen aan het licht bij een onderzoek naar databeveiliging. Dat onderzoek loopt nog, maar staatssecretaris Wiebes heeft met de Tweede Kamer afgesproken dat hij belangrijke informatie zo snel mogelijk openbaar zou maken.

De Belastingdienst is al bezig om gegevens op de lange termijn beter te beveiligen en personeel beter te instrueren en te controleren, maar dat kost nog even tijd, zegt Wiebes.

STER reclame