De studio van Fox Sports met Toine van Peperstraten en Jan Joost van Gangelen ANP

Kabelaar Ziggo mag vanaf 1 augustus geen eredivisiewedstrijden meer doorgeven aan klanten die voorheen bij UPC zaten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank besloten. Het contract tussen UPC en Fox Sports, dat de rechten heeft op eredivisiewedstrijden, verloopt namelijk op 31 juli.

Ziggo en UPC fuseerden in 2014. Ziggo vindt dat de oud-UPC klanten die nu bij Ziggo zitten na juli onder het contract vallen dat Ziggo al met Fox Sports heeft. Dat contract loopt tot 2020. Fox Sports wil juist een nieuw contract afsluiten voor de voormalige UPC-abonnees die bij Ziggo zijn gekomen.

Fox Sports wil in dat nieuwe contract een vergoeding van Ziggo voor al die abonnees, niet alleen voor klanten met een voetbalabonnement. Ziggo wil niet extra betalen aan de sportzender en stapte naar de rechter.

Die geeft Fox Sports nu gelijk. Dat laat Ziggo eigenlijk geen andere keuze dan opnieuw met de sportzender te onderhandelen over een contract voor de voormalige UPC-abonnees.

Overwinning

"We bestuderen de uitspraak van de rechter nog", zegt een woordvoerder van Ziggo. "Overigens zijn we al in gesprek met Fox Sports om tot afspraken te komen. Inhoudelijk kunnen we daar nog niets over zeggen."

Fox Sports noemt de uitspraak "een overwinning voor alle Nederlandse sportfans". De sportzender vindt dat Ziggo haar klanten zo snel mogelijk duidelijkheid moet bieden.

"Er staat Ziggo niets meer in de weg om haar klanten te laten profiteren van de huidige, lagere prijzen voor de eredivisiewedstrijden van Fox Sports. Zoals bij onder meer KPN al een jaar het geval is", zegt een woordvoerder van de sportzender. "Onze deur staat in ieder geval altijd open om dit zo snel mogelijk met elkaar op te lossen."

STER reclame