AFP

De Marokkaanse premier Othmani betreurt het hardhandige optreden van de oproerpolitie de afgelopen dagen in het Rifgebied. Dat zei hij op een persconferentie.

Maandag, de dag waarop Marokko het Suikerfeest vierde, waren er heftige confrontaties tussen demonstranten en politie in de stad Al Hoceima en het naastgelegen Imzouren. Zeker honderdvijftig demonstranten werden gearresteerd.

Op social media was opgeroepen om die dag massaal naar Al Hoceima te komen om daar te demonstreren tegen de arrestaties van de afgelopen weken.

Geweld en traangas

Politie en leger sloten de toegangswegen naar Al Hoceima af, toch wisten enkele groepen demonstranten via de bergen de stad te bereiken. De politie greep hard in. Op filmpjes is te zien hoe demonstranten die al op de grond liggen worden geschopt en geslagen. Ook werd traangas ingezet.

Zo'n veertig mensen meldden zich bij het ziekenhuis nadat ze het gas hadden ingeademd. Onder hen waren veel ouderen, jongeren en kinderen. Hoeveel demonstranten er in totaal gewond zijn geraakt is niet bekend. Velen melden zich niet bij het ziekenhuis uit angst om gearresteerd te worden.

Aan de kant van politie en leger werden volgens de lokale autoriteiten tachtig gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Zij raakten gewond toen demonstranten stenen naar hen gooiden.

Lokale autoriteiten

Othmani roept de lokale autoriteiten op om de wet te respecteren bij de aanpak van de rellen. Volgens hem is de rust bewaren de enige manier om het tij te keren, en past het politieoptreden daar niet bij.

Ook de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, wijt de toenemende onrust aan het optreden van de lokale autoriteiten. Op een bijeenkomst woensdagochtend zei hij dat het aan hen is om te luisteren naar de wensen van de lokale bevolking. Volgens Laftit zijn de demonstranten van Al Hoceima te lang genegeerd en dat heeft de spanningen van nu gevoed.

De premier riep de demonstranten op de kalmte te bewaren en zo de regio aantrekkelijk te houden voor eventuele investeerders. Hij bevestigde dat er haast wordt gemaakt met het realiseren van ontwikkelingsprojecten die al langer op de planning stonden.

Koning Mohammed gaf afgelopen weekend de verantwoordelijke ministeries een veeg uit de pan omdat de projecten nog niet (voldoende) van de grond zijn gekomen. Een aantal ministers mag niet met vakantie tot de verantwoordelijken voor de vertragingen zijn opgespoord en de projecten weer in gang zijn gezet.

STER reclame