Laurent is pas 7 jaar en mag nu al onderzoek doen in het AMC
NOS NieuwsAangepast

Wonderkind Laurent (7) doet hartonderzoek in het AMC

Hij is pas 7 jaar oud en doet nu al hartonderzoek in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De hoogbegaafde Laurent Simons uit Amsterdam is met een IQ van meer dan 145 gerust een 'wonderkind' te noemen. Hij heeft de eerste twee klassen van het gymnasium net afgerond en gaat, nu hij vakantie heeft, nadenken over wat hij na de zomer wil.

"Laurent doet zelf liever geen interviews", vertelt zijn vader Alexander Simons. "Hij is meer een denker dan een prater. Laurent hanteert de volgende wijsheid van de Griekse filosoof Plato: de wijze spreekt omdat hij iets te zeggen heeft, de domme spreekt alleen om iets te zeggen te hebben."

We dachten, als hij Grieks en Latijn erbij neemt, is hij daar wel even zoet mee.

Alexander Simons, vader van Laurent

"Laurent voelt zich niet anders dan leeftijdgenootjes, maar vindt het wel fijn dat hij weinig tijd aan zijn huiswerk hoeft te besteden", zegt Simons. Hij is tandarts en blijft zich verbazen over zijn zoon. "We denken iedere dag dat hij zijn limiet heeft bereikt. Toen hij in de kleuterklas een groep mocht overslaan, dachten we dat dat wel voldoende uitdaging zou geven."

Maar na twee jaar was hij door de basisschoolperiode heen. "Toen ging hij naar het gymnasium. We dachten, als hij Grieks en Latijn erbij neemt, is hij daar wel even zoet mee. Maar het doet hem niet veel, dus we weten niet waar zijn grens ligt", zegt Simons.

Hartfilmpjes

En dus zijn ze een paar weken geleden naar de Universiteit van Amsterdam gestapt, om te vragen of zij iets voor Laurent konden betekenen. En dat kan. "Hij mag een halve dag per week leren hoe je medisch moet onderzoeken", vertelt Simons. Hij verwacht dat zijn zoon veel kan betekenen voor het AMC. "Ik heb begrepen dat ze daar druk bezig zijn met het bestuderen van hartfilmpjes, iets wat Laurent erg interessant vindt. Ik verwacht dat hij daar een grote bijdrage kan leveren."

Op zijn nachtkastje ligt momenteel het boek Pathophysiology of Heart Disease.

Alexander Simons, vader van Laurent

Laurent haalt zijn kennis voornamelijk uit wetenschappelijke boeken. Op zijn nachtkastje ligt momenteel het boek Pathophysiology of Heart Disease van Lilly. Een boek dat je moet kennen, als je de studie Geneeskunde succesvol wilt afronden.

"Maar de Donald Duck leest hij ook, hoor", lacht zijn vader. "Dat is trouwens wel het enige niet-wetenschappelijke dat hij leest."

In zijn vrije tijd dj't Laurent graag.

Simons verwacht dat Laurent over een of twee jaar het gymnasium heeft afgerond. Op welke middelbare school dat is, is nog niet bekend. "Verschillende scholen bieden Laurent een plan aan met een privétraject. In de vakantie gaan we daar naar kijken."

En daarna? "Als hij negen is, kan hij naar de universiteit. Waar dat zal zijn, in Europa of Amerika, dat weten we nog niet. Mijn tandartsdiploma is niet geldig in Amerika, dus dan moet ik wel nog een 3-jarige opleiding doen." Maar dat heeft hij met liefde voor zijn zoon over, vertelt Simons. En anders kan Laurent misschien wel even helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl