AFP
NOS Nieuws

Grote Turks-Koerdische confrontatie dreigt in Syrië

Turkije dreigt met nieuwe aanvallen op doelen van de Koerdische militie YPG in het noordwesten van Syrië. Volgens de Turkse vicepremier Kurtulmus zal Turkije meteen wraak nemen als de Koerdische militanten het vuur openen.

Aanleiding voor het dreigement zijn gevechten tussen beide partijen eerder deze week. Dinsdagnacht bestookte Turkije doelen van de YPG in Noordwest-Syrië. Volgens het Turkse leger was dat een antwoord op aanvallen van de YPG op rebellen die door Turkije gesteund worden.

Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die al ruim dertig jaar een gewapende strijd voert in het zuidoosten van Turkije. De YPG-militie hoort bij de SDF, de Syrische Democratische Strijdkrachten, een coalitie van Koerdische en Arabische groepen die steun krijgt van de VS.

'Vurige confrontatie'

Deze coalitie waarschuwt op zijn beurt ook voor een escalatie van het conflict. De SDF spreekt van een "grote kans op een vurige confrontatie" met Turkse troepen in het noordwesten van Syrië.

"Als Turkije grenzen overschrijdt, kunnen ze een aanval terug verwachten", zegt een adviseur van de SDF tegen persbureau Reuters. Die benadrukte dat Turkije in dat geval ook grote schade zal toebrengen aan de strijd tegen Islamitische Staat, omdat SDF-strijders dan weg moeten van het strijdtoneel bij Raqqa om tegen de Turken te vechten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl