Esther Kiobel, weduwe van Barinem Kiobel, een van de Ogoni 9
NOS NieuwsAangepast

Shell in Nederland aangeklaagd voor moorden in Nigeria

Vier Nigeriaanse weduwen klagen Shell in Nederland aan voor medeplichtigheid aan de executie van hun echtgenoot. Ze eisen excuses en schadevergoeding.

De vier mannen maakten deel uit van de Ogoni 9, negen mensenrechtenactivisten die tijdens de militaire dictatuur in Nigeria zijn opgehangen wegens moord na wat door velen als een schijnproces wordt beschouwd.

Een van die geëxecuteerden was de schrijver Ken Saro-Wiwa. Hij en anderen van de Ogoni 9 verzetten zich tegen de oliewinning van Shell in Ogoniland in Nigeria, die volgens hen tot milieuvervuiling leidde.

Amnesty: genoeg bewijs

Amnesty International staat de weduwen bij. Volgens Amnesty is er genoeg bewijs voor betrokkenheid van Shell. Zo zou Shell de regering om veiligheidstroepen hebben gevraagd om in te grijpen bij de protesten, terwijl Shell wist dat dat zou uitdraaien op mensenrechtenschendingen. En nadat de Ogoni 9 gevangen werden genomen sprak Shell zich niet uit over hun lot.

Ook zijn er twee mensen die zeggen dat de overheid hen wilde omkopen om als getuige de Ogoni 9 te beschuldigen. Een advocaat van Shell zou aanwezig zijn geweest bij die poging tot omkoping.

Interne documenten

Amnesty zegt ook interne Shell-documenten te hebben ingezien, die aantonen dat het bedrijf wist dat het proces tegen de Ogoni 9 oneerlijk was. Toch hield het bedrijf nauwe banden met de Nigeriaanse regering.

Shell heeft altijd alle betrokkenheid ontkend. "We hebben de aantijgingen in deze tragische zaak altijd in de sterkst mogelijke bewoordingen ontkend", zegt een woordvoerder van Shell Nigeria tegen de Volkskrant.

Het staat niet vast dat een Nederlandse rechter de zaak in behandeling neemt. Eerder probeerde een van de Nigeriaanse weduwen Shell in de VS voor de rechter te brengen. Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde echter in 2013 dat de Amerikaanse rechter niet over de zaak kon oordelen omdat er geen Amerikanen bij betrokken zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl