De zeekoe die verhuisd wordt, krijgt een natte doek over de ogen tegen de stress Omroep Gelderland

Drie zeekoeien van Burgers' Zoo zijn vanochtend overgeplaatst naar een nieuw bassin met 1 miljoen liter lauw water. Ze zijn de eerste bewoners van de nieuwe mangrovehal van de Arnhemse dierentuin.

"Ze zitten nu in een luxe omgeving," vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar. "Het water is 25 graden Celsius; het zijn ideale omstandigheden voor voortplanting." In de honderden Europese dierentuinen bevinden zich nog 26 van deze dieren.

De verhuizing was een behoorlijke operatie. De dieren zijn zwaar: de jongste weegt iets meer dan 200 kilo, de zwaarste - "een dame"- bijna 600.

Waadpakken

Zes verzorgers zijn met waadpakken het oude bad ingegaan. Daar hebben ze de dieren één voor één in een visnet gelokt. Dat net is met een hijskraan op de kant getakeld. Daar kregen de zeekoeien een natte doek over de ogen: "Tegen de stress. Anders raken ze overprikkeld."

Op de kant is bloed afgenomen voor DNA-registratie in het stamboek. De jongste is ook gechipt. Daarna gingen de dieren in een transportkist met een laagje van 20 centimeter mangrovewater.

De kisten werden daarna overgebracht naar het nieuwe bassin. Dat gebeurde met een vorkheftruck en een verreiker, een soort kraan met een uitschuif-arm.

"Ze wachtten even na het openen van de klep. Waren ze tijdens het transport superrustig, nu zwemmen ze speels en opgewonden rond om hun nieuwe omgeving te verkennen. De eerste tekenen zijn goed, maar we monitoren ze de komende tijd extra."

STER reclame