
Nederlanders zijn zich zeer bewust van discriminatie
Nederlanders zijn zich meer bewust van het bestaan van discriminatie dan mensen uit andere Europese landen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in het onderzoek Burgerperspectieven. Alleen in Frankrijk, Engeland en Zweden geven mensen vaker aan dat discriminatie voorkomt. In Polen en Litouwen wordt discriminatie het minst als een probleem ervaren, blijkt uit het onderzoek.
Ruim de helft van de Nederlanders heeft het gevoel dat er meer discriminatie is dan twintig jaar geleden. Dat kan volgens de deelnemers aan het onderzoek onder meer komen door de grotere zichtbaarheid van minderheidsgroepen. Er wonen meer mensen met verschillende culturele achtergronden in Nederland.
Dubbel
Een op de acht mensen denkt juist dat er minder discriminatie is. Zij geven aan dat het alleen maar lijkt of discriminatie toeneemt, omdat zaken meer in het nieuws komen en via sociale media gemakkelijker worden verspreid.
Nederlanders zijn dubbel over discriminatie, concludeert het SCP. Aan de ene kant wordt discriminatie als een groot maatschappelijk probleem ervaren, aan de andere kant worden meldingen van discriminatie niet altijd serieus genomen.
Driekwart van de Nederlanders vindt dat er te snel wordt geroepen dat iets discriminatie is. Deelnemers aan het onderzoek vinden dat vooral etnische minderheden en moslims vaak overgevoelig reageren. Met die opvatting zijn vooral mensen die op GroenLinks en de PvdA stemmen het niet eens.
Kwetsend
Het SCP concludeert dat veel mensen niet precies weten wat discriminatie is. Ze vullen het begrip soms te breed in, bijvoorbeeld door alles wat kwetsend is als discriminatie te bestempelen.
- liveblog
D66 pleit voor vaccinatiebewijs • Ziekenhuisbezetting neemt af met 55
In dit liveblog lees je het laatste coronanieuws van zaterdag 27 februari 2021.
- Verkiezingen 2021
Zo werken verkiezingen in coronatijd: langer stemmen en meer rode potloden
Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Maar door corona verlopen die anders dan anders. In deze video legt verslaggever Youssef Abjij uit hoe precies. Want corona heeft zelfs invloed op het rode potlood.
Uitvaart vol militair eerbetoon voor Britse coronaheld Captain Tom
De 100-jarige oorlogsveteraan werd vorig jaar wereldberoemd met zijn benefietactie voor de Britse gezondheidszorg. Begin deze maand overleed hij.