Afrikaanse migranten voor de kust van Sicilië EPA

Italië dreigt zijn havens te sluiten voor boten van hulporganisaties die mensen binnenbrengen die zijn gered op de Middellandse Zee. Het land kan het aantal migranten dat zo het land binnenkomt bijna niet meer opvangen.

Dat zei de Italiaanse EU-ambassadeur Massari tijdens een ontmoeting met de Griekse Eurocommissaris Avramopoulos voor Migratie. Volgens Massari brachten de afgelopen twee dagen meer dan twintig schepen van verschillende hulporganisaties zo'n 10.000 migranten binnen. Die probeerden in bootjes van Afrika naar Europa te reizen.

De sluiting geldt volgens bronnen alleen voor niet-gouvernementele organisaties die niet zijn aangesloten bij Frontex, het Europese grensagentschap voor de buitengrenzen van Europa.

Van tevoren

Avramopoulos erkent dat de situatie rond de opvang van vluchtelingen in Italië niet houdbaar is. Volgens hem zijn veel EU-landen bereid om de financiële steun aan Italië te vergroten, zodat het land de migrantenstroom beter kan beheersen.

Als Italië het dreigement echt wil doorzetten, dan wil de Europese Commissie dat volgens Avramopoulos graag ruim van tevoren weten, zodat de commissie zich kan beraden op de gevolgen.

STER reclame