Aardgasveld Witterbroek van de NAM
NOS NieuwsAangepast

NAM in beroep tegen verlaging gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat naar de Raad van State om het gaswinningsbesluit van minister Kamp van Economische Zaken aan te vechten. Hij wil de winning vanaf oktober met nog eens 10 procent verlagen.

De minister besloot in april op advies van de Staatstoezicht op de Mijnen om de maximale gasproductie omlaag te brengen nadat het aantal aardbevingen in het gebied rond Groningen het jaar daarvoor weer was toegenomen.

Verrast

De NAM, eigendom van Shell en ExxonMobil, werd hierdoor naar eigen zeggen verrast omdat de overheid het jaar daarvoor op basis van wetenschappelijk onderzoek de maximale gaswinning had vastgelegd. Volgens de NAM trekt Kamp met zijn besluit de eerder door hem goedgekeurde veiligheidsnormen in twijfel. Doordat het besluit niet is gebaseerd op nieuwe normen, ontstaat onduidelijkheid.

'Daardoor is niet langer duidelijk op wat voor wijze de minister en de toezichthouder toetsen aan de veiligheidsnorm', aldus de NAM. Directeur Schotman van de NAM vindt dat met de huidige gaswinning wordt voldaan aan de geldende veiligheidsnorm. 'Het gaat ons niet om de tien procent, maar om veilig te kunnen gaan reduceren.'

Bedrijfsbelang

De Groninger Bodembeweging (GBB) kijkt er niet van op dat de NAM dit besluit heeft genomen. "Het gaat ze alleen om gas winnen, maar dat wisten we al en dat blijkt ook nu weer", zegt woordvoerder Jelle van der Knoop tegen RTV Noord. Ook Milieudefensie denkt er zo over: "Dit beroep heeft niets met de veiligheid van de inwoners in het aardbevingsgebied te maken. De heer Schotman maakt zich alleen maar zorgen over zijn eigen bedrijf en stelt het bedrijfsbelang boven het belang van de mensen in Groningen."

De Raad van State buigt zich op 13 en 14 juli over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl