Monument voor slachtoffers MH17 in Oekraïne ANP

Team MH17 hoopt met emotionele videoboodschappen op nieuwe getuigen

time icon

Om getuigen van het neerhalen van vlucht MH17 over te halen zich te melden, verspreidt het onderzoeksteam vanaf vandaag in Oekraïne videoboodschappen van nabestaanden.

De video's worden verspreid via een Oekraïens journalistiek platform, meldt het AD. Op de filmpjes leggen twee nabestaanden uit welke impact de crash op hun leven heeft gehad.

Een van hen is Silene Frederiksz. Ze verloor haar zoon door de crash. Bij EenVandaag vertelt ze waarom ze meewerkte aan de getuigenoproep. "Elke mogelijkheid die je hebt om achter de waarheid te komen, moet je gewoon aangrijpen. Als ik daaraan kan bijdragen, dan doe ik dat gewoon."

Ze hoopt dat mensen geraakt worden als ze haar boodschap zien. "Het is toch de emotie die spreekt. Een moeder die haar kind verloren heeft. Ik neem aan dat mensen dat raakt. Dat mensen die wat weten toch net dat duwtje krijgen om toch wat te zeggen."

Het Joint Investigative Team (JIT) hoopt met de bijzondere getuigenoproep het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp onder de aandacht te brengen van inwoners van met name Oost-Oekraïne. Het team hoopt dat mensen die direct na het neerstorten van toestel in 2014 niet wilden praten, dat nu wel willen.

Niet zonder risico

Of de nieuwe oproep veel zal opleveren is maar de vraag, zegt correspondent David Jan Godfroid. "Voor mensen in die regio van Oekraïne is het niet geheel zonder risico om informatie door te spelen aan het onderzoeksteam. Als dat bekend wordt, kunnen ze in ieder geval bezoek van de lokale autoriteiten verwachten. En mensen die het gebied hebben verlaten, hebben waarschijnlijk al eerder een getuigenverklaring gegeven als ze informatie wilden delen."

Het JIT benadrukt dat mensen die een verklaring willen afleggen anoniem kunnen blijven en dat er speciale aandacht is voor de bescherming van getuigen.

De videoboodschappen worden waarschijnlijk vandaag geplaatst op de website van het Donetsk Institute of Information.

STER Reclame