NOS NieuwsAangepast

Mubarak blijft president van Egypte

De Egyptische president Mubarak treedt niet af als president. Wel draagt hij verantwoordelijkheden over aan zijn vicepresident Suleiman. Dat zei hij in een toespraak op de staatstelevisie.

Welke taken hij overdraagt aan Suleiman en wat Mubarak zelf blijft doen, is niet bekendgemaakt. Mubarak zei verder een aantal artikelen van de grondwet te willen veranderen.

Hij is "vastberaden om eerder gedane beloftes na te komen". Zo beloofde hij nogmaals dat hij niet mee zal doen met de presidentsverkiezingen in september.

Betogers

De president zei trots te zijn op de demonstranten, die al zeventien dagen vragen om zijn aftreden. De slachtoffers zijn niet voor niets gestorven, zei hij, en de daders zullen gepakt en veroordeeld worden.

Al tijdens de toespraak van Mubarak toonden de demonstranten op het Tahrirplein hun onvrede over de inhoud van de speech. Ze gooiden met schoenen toen duidelijk werd dat de president niet zou opstappen. Enkele uren later trokken groepen demonstranten naar het gebouw van de Egyptische staatstelevisie en het presidentieel paleis.

Voor vrijdag stonden al demonstraties gepland na het middaggebed, die nu naar verwachting een record aantal deelnemers zullen trekken.

Suleiman

In een aparte speech riep vicepresident Suleiman de betogers op om naar huis te gaan. "Ga naar huis, ga weer aan het werk. Het land heeft jullie nodig", zei Suleiman.

Suleiman benadrukte alles in het werk te zullen stellen om een vreedzame machtsoverdracht te verzekeren.

"De president heeft mij de macht gegeven om stabiliteit en geluk in dit land te herstellen en ik vraag iedereen om bij te dragen aan dit doel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl