Kamer: minder strenge regels voor bonussen van bankiers
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de mogelijkheid openhouden voor het nieuwe kabinet, om de regels voor bonussen bij banken te versoepelen. In Nederland geldt een maximum van 20 procent van het vaste salaris, waar in andere Europese landen 100 tot 200 procent is toegestaan.
VVD, CDA en D66 zijn van plan om met een nieuw kabinet de strenge Nederlandse regels aan te passen, in de hoop dat banken die door de brexit Londen willen verlaten, voor Amsterdam kiezen als nieuwe vestigingsplaats.
Bankiers twijfelen
Premier Rutte heeft in verschillende Kamerdebatten gezegd dat dat goed zou zijn voor de Nederlandse financiële sector en de werkgelegenheid.
De Amsterdamse D66-wethouder Ollongren, die ook graag wat banken naar Amsterdam ziet komen, zegt dat bankiers twijfelen door onder meer het Nederlandse bonusplafond. VVD, CDA en D66 vinden daarom een versoepeling nodig.
Maar de PvdA wil het bonusplafond juist houden om "perverse prikkels" in de bankensector te voorkomen. PvdA-minister Dijsselbloem is zelf de bedenker van de bonusregels.
Samen met de SP en de ChristenUnie schreef de PvdA daarom een motie om het Nederlandse bonusbeleid te behouden. Daar werd vandaag over gestemd.
GroenLinks stemde ook voor. Partijleider Klaver zei na de mislukte onderhandelingen over een kabinet met VVD, CDA en D66 dat het al heel snel ging over het versoepelen van bonusregels voor banken. "Dat zouden we nooit doen", zei hij. Volgens hem was dat ook een reden dat de onderhandelingen zijn mislukt.
Handtekening
Opvallend is dat de ChristenUnie net als VVD, CDA en D66 tegen de motie stemde. Vlak voor de stemming haalde ChristenUnie-Kamerlid Voordewind zijn handtekening onder de motie vandaan. Dat terwijl hij hem er in het Kamerdebat met premier Rutte juist onder had gezet.
Uiteindelijk stemden VVD, CDA, D66, ChristenUnie, SGP en FvD tegen de motie en kan een nieuw kabinet de bonusmaatregelen versoepelen.