NOS NieuwsAangepast

'Spreek Indiase premier ook vooral aan op mensenrechten'

Zo'n bezoek is bijzonder en nuttig, maar vergeet niet kritisch te zijn over de mensenrechten. Dat zegt Europarlementariër Peter van Dalen van de ChristenUnie over de komst van de Indiase premier Modi aan Nederland. Hij komt vanmiddag op werkbezoek en spreekt onder meer met premier Rutte en minister Koenders over de handel.

Van Dalen is lid van een India-werkgroep en hij hoopt dat Rutte en Koenders Modi ook aanspreken op de problemen in India. "Modi heeft een uitgesproken nationalistische agenda voor hindoes en wil in zijn land de positie van de hindoes versterken en verbeteren. Dat gebeurt ten koste van christenen en moslims en de 250 miljoen kastelozen in het land."

Bureaucratisch gewurgd

Hij zegt dat het geweld tegen deze groepen de laatste tijd flink is toegenomen. "Aangifte doen heeft geen enkele zin en de hulpverlening wordt steeds meer tegengewerkt. In maart moest een organisatie die opkomt voor kinderen gedwongen stoppen omdat ze bureaucratisch werden gewurgd en konden 144.000 kinderen ineens niet meer worden geholpen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Dertien jaar geleden was de premier van India voor het laatst in Nederland. Correspondent Joeri Boom vindt het opvallend dat Modi niet eerder is langsgekomen. "Hij reist erg veel, maar heeft Nederland tot nog toe links laten liggen. En dat terwijl India de vijfde investeerder in Nederland is, en Nederland tevens de vijfde in India. Vorig jaar bezocht Modi België, maar sloeg Nederland over ondanks een tweedaags bezoek van Premier Rutte aan India, met een zware zakendelegatie, kort daarvoor."

Premier Rutte en premier Modi tijdens een Nederlands bezoek aan India in 2015

Ook Van Dalen noemt het bijzonder dat er nu weer een bezoek is. "De betrekkingen zijn sterk gegroeid in die tijd." Voor een groot deel gaat zo'n werkbezoek over het verbeteren van handel tussen beide landen, maar Van Dale hoopt dus dat het daar niet bij blijft. Hij wijst op het visumbeleid dat door India verder is aangescherpt en zegt dat de uitbuiting van kinderen in steengroeven doorgaat. "Alle aanleiding om de problemen met Modi nadrukkelijk te bespreken."

Eigen boontjes doppen

Joeri Boom denkt niet dat het veel zin heeft om dat te doen. "Kritiek op de mensenrechten door iemand van een christelijke partij gaat geen indruk maken op de vrome hindoe Modi."

De kans dat de Indiase regering zich iets aantrekt van wat Nederland daarover zegt, is miniem, denkt Boom. "India is een democratie die graag zijn eigen boontjes dopt. Modi zou zulke kritiek niet onbeantwoord laten, en Nederlandse bedrijven willen graag blijven profiteren van de snelle economische groei in India."

Minister Bot en premier Balkenende begroeten premier Singh op het Binnenhof in 2004

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl