NOS NieuwsAangepast

Verdachte transacties rond faillissement modeketen Charles Vögele

Curatoren van de failliete Nederlandse tak van modeketen Charles Vögele hebben verdachte transacties vastgesteld. Dat blijkt uit het meest recente faillissementsverslag.

Kort voor het faillissement is 900.000 euro overgeboekt van het Nederlandse bedrijf naar het Zwitserse moederbedrijf. Ook is een bedrag van 500.000 euro overgemaakt naar een onbekende rekening.

De overboekingen kunnen wijzen op faillissementsfraude. Het is bij wet verboden om kort voor een faillissement geld aan een bedrijf te onttrekken, omdat schuldeisers op die manier benadeeld worden.

De curatoren hebben de Zwitserse eigenaren van Charles Vögele om opheldering gevraagd. Bestuurders van bedrijven waar faillissementsfraude plaatsvindt kunnen persoonlijk aansprakelijk gesteld worden en strafrechtelijk vervolgd worden.

Italianen

Uit het faillissementsverslag blijkt ook dat de Nederlandse tak van de modeketen vrijwel volledig gefinancierd werd door het Zwitserse moederbedrijf. Dat concern werd in december overgenomen door het Italiaanse modebedrijf Sempione Retail AG.

De Italianen zagen geen toekomst in de Nederlandse tak van Charles Vögele. Toen de Zwitsers de leningen aan de Nederlandse keten noodgedwongen introkken, werd in Nederland faillissement aangevraagd.

Doorstart

Het failliete Nederlandse bedrijf kwam daarna in handen van Vidrea Retail, eigendom van textielondernemer en Quote 500-lid Remt Melles. Dat werkt momenteel aan een doorstart. Zo'n 700 medewerkers van Charles Vögele in Nederland moeten solliciteren op hun eigen baan. Er blijven 90 van de oorspronkelijke 95 winkels open. Die krijgen na de zomer een nieuwe naam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl