NOS NieuwsAangepast

Van bankier naar leraar: crash course docenten in het hele land

Natuurkundigen, scheikundigen, mensen uit het bankwezen: ze staan allemaal opeens voor de klas door een Amsterdamse crash course om nieuwe leraren te trekken. Vandaag maakte staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de speciale, snelle, manier om te zien of je geschikt bent voor het onderwijs ook landelijk wordt aangeboden.

Met de methode, bedacht door Vivianne Spruit van Het Schoolbureau, kunnen mensen uit een heel ander beroep intensief meekijken in het voortgezet onderwijs, om daarna een verkorte opleiding te krijgen. Deze week start er ook een crash course voor mensen die op de basisschool voor de klas willen staan.

Op deze manier wil de politiek snel extra mensen werven voor het onderwijs. Dat is nodig, omdat het lerarentekort oploopt. Nu al zijn er honderden vacatures en dat kan oplopen tot ruim 9300 openstaande banen in 2025.

Ik wilde iets gaan doen waarmee ik iets kon betekenen voor deze kinderen.

Maarten Meijer

Maarten Meijer en Björn König staan beiden na de 'onderzoeksweek' in Amsterdam voor de klas. De een was sociaal wetenschapper, de ander business-controller. In die week werden ze op een school ondergedompeld in het onderwijs, gaven een gastles, en besloten daarna om definitief hun carrière om te gooien. Ze volgden een verkorte opleiding om hun lesbevoegdheid te halen.

Meijer liep stage op een school waar hij daarna ook meteen werk kreeg. Hij staat voor een vmbo klas, en gaat nu naar een andere school om les te geven aan vwo-leerlingen. "Ik wilde iets gaan doen waarmee ik iets kon betekenen voor deze kinderen", verklaart hij. "En ik vind het fantastisch."

Overuren

Hij verdient minder dan in het bedrijfsleven, dat wel. "Maar dat heb ik ervoor over." In het begin maakte hij veel overuren, bijvoorbeeld voor het voorbereiden van lessen. "Daar word je handiger in. De werkdruk valt me nu echt wel mee."

Ook König heeft een baan aangeboden gekregen. Vier zelfs. "Er is een groot tekort aan docenten Duits, dus na een jaar heb ik al vier baanaanbiedingen gekregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl