ANP
NOS NieuwsAangepast

Ramen en deuren dicht: de muggen komen eraan

Tot nu toe viel het mee met het irritante gezoem in de Nederlandse slaapkamers. Maar daar komt binnenkort verandering in als we niets ondernemen. "Door de droogte was het tot nu toe een mild jaar. Maar nu hebben we een aantal natte dagen achter de rug en in combinatie met de huidige temperaturen vormt dat een ideale broedplaats voor muggen", zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University.

Favoriet bij de vrouwtjesmug zijn bakjes met stilstaand water, zoals de plantenbakken, emmertjes en gieters die in de tuin staan. Daarin leggen ze hun eitjes. "Bij een temperatuur van 16 graden Celsius ontwikkelen die eitjes zich daar in gemiddeld 28 dagen tot steekmuggen en als het warmer is gaat het nog sneller. De snelste doen het dan in 15 dagen", legt de bioloog uit.

We creëren onze eigen muggenoverlast.

Bioloog Arnold van Vliet

"Eigenlijk creëren wij dus onze eigen muggenoverlast omdat de meeste steekmuggen in onze tuin opgroeien", zegt Van Vliet. "Het is daarom belangrijk om die bakjes met stilstaand water regelmatig leeg te gooien, liefst minimaal een keer in de twee weken. Dan voorkom je in ieder geval dat er honderden muggen in je eigen tuin komen en dus ook in je slaapkamer."

Natuurlijke vijanden

Op de site muggenradar.nl wordt de mate van muggenoverlast bijgehouden en voorspeld hoe dat zich de komende tijd ontwikkelt. Je kunt er zelf ook melden hoeveel last je van muggen hebt. "Hoe meer mensen dat doen, hoe accurater de voorspellingen worden."

Aan de gegevens van vorig jaar is te zien dat in het zuiden van het land de meeste overlast door muggen werd gemeld en dat was ook precies het gebied waar de meeste regen viel. Ook is duidelijk te zien dat de meeste overlast in stedelijk gebied is.

"In die bakjes water in de tuin zitten minder natuurlijke vijanden van de mug. In sloten en meren worden veel eitjes, larven en muggen opgegeten door bijvoorbeeld vissen en kikkers. Daarnaast warmt water in ondiepe bakjes sneller op wat voor de ontwikkeling van de eitjes en larven bevorderlijk is."

Word je toch gestoken, smeer er dan wat tandpasta op.

Bioloog Arnold van Vliet

Muggen komen voornamelijk af op je lichaamsgeur en die wordt bepaald door bacteriën en de samenstelling van je huid. Het klopt dus dat sommige mensen vaker worden gestoken dan anderen. "Zweet versterkt die lichaamsgeur, het kan dus wel helpen om te douchen voordat je gaat slapen."

De meeste mugwerende middelen helpen volgens Van Vliet niet of nauwelijks. "Het beste is toch om te voorkomen dat de muggen je slaapkamer in kunnen komen door horren te plaatsen of onder een klamboe te slapen. En word je toch gestoken, smeer dan wat tandpasta op de bult, dan jeukt het niet meer zo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl