In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Haagse as-Soennah moskee bedreigd met aanslag

De Haagse as-Soennah moskee heeft een brief gekregen waarin wordt gedreigd met een aanslag met een vrachtauto op moskeegangers. De afzender van de brief stuurde ook een speelgoedvrachtwagentje mee met het dreigement.

"Bij elke laffe aanslag op onze burgers en kinderen kan zomaar een tegenaanval volgen op jullie onschuldige bezoekers van moskeeën of wat dan ook. Protesteer dus wat harder tegen jullie gewelddadige vrienden en laat de radicaliteit achterwege, anders wordt Europa onaangenaam voor jullie", staat in de brief.

Onrust

Het dreigement kwam zaterdag al binnen, maar is vandaag door het moskeebestuur op Facebook gezet. "We hebben het stilgehouden tot na het Suikerfeest om geen onrust te creëren", zegt bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri tegen Omroep West.

Volgens Taheri krijgen moskeeën geregeld dreigbrieven maar wordt dat meestal niet naar buiten gebracht. "Dat zorgt onnodig voor onrust en zou mensen op ideeën kunnen brengen." Deze keer deed het moskeebestuur dat wel. "Wij zijn diep geschokt en ontdaan om juist in de vastenmaand ramadan, waarin het in en om de moskeeën erg druk is, dit dreigement te ontvangen."

Extra toezicht

De politie heeft dit weekend extra toezicht gehouden bij de moskee vanwege het dreigement. Er wordt onderzocht wie achter de brief zit. Vandaag zal het moskeebestuur ook aangifte doen. "De angst is groot. Dit mogen we niet onderschatten, dit is geen baldadigheid", zegt Taheri.

De politie kan niet zeggen of meer moskeeën een dreigbrief hebben gekregen voor het Suikerfeest.

Londen

Vorige week reed in Londen een man met een bestelbus in op een groep moskeegangers. Een man kwam om het leven, elf mensen raakten gewond. Ze werden aangereden toen ze de moskee verlieten na het ramadan-nachtgebed.

Volgens de Londense politiechef was de aanslag "heel duidelijk een aanval op moslims".

Advertentie via Ster.nl