NOS NieuwsAangepast

We willen afval best scheiden, maar liever niet zelf wegbrengen

  • Hugo van der Parre

    Research-redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Hugo van der Parre

    Research-redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

Nederlanders lijken geen moeite te hebben met het scheiden van plastic, gft en restafval, maar wel met het wegbrengen van hun huisvuil naar ondergrondse containers. Juist dat laatste is iets wat in steeds meer gemeenten moet. Mensen zijn over die trend lang niet altijd te spreken, blijkt uit een publieksonderzoek van de NOS en regionale omroepen.

Burgers die moeten betalen per vuilnisbak, zijn net zo tevreden over het afvalbeleid in hun gemeente als inwoners die een vast bedrag betalen voor de afvalinzameling. Het scheiden zelf lijkt voor de meeste mensen geen probleem. Integendeel: mensen van wie het afval niet gescheiden wordt ingezameld, geven het afvalbeleid in hun gemeente een lager cijfer dan respondenten in gemeenten waar dat wel gebeurt.

Veel mensen lijken graag hun afval te scheiden. Een vrouw uit Brabant die naar Rotterdam is verhuisd schrijft: "Ik ben gewend dat restafval, gft, papier en plastic apart worden opgehaald. In Rotterdam kan ik alleen restafval, papier en glas scheiden. Ik zou heel graag meer mijn best doen voor het milieu, maar dat is in deze buurt erg moeilijk."

Ondergrondse containers

Het wegbrengen van het restafval naar een container in de straat of de milieustraat, blijkt voor veel respondenten minder prettig. Het cijfer dat deze deelnemers geven aan het afvalbeleid van hun gemeente is bijna een punt lager (6) dan het cijfer voor gemeenten die kliko's een voor een komen legen (7).

Meerdere deelnemers vinden verder dat de ondergrondse containers te ver weg staan. "Er is zonder overleg besloten om op ongeveer 250 meter lopen grondcontainers te plaatsen, terwijl de hele buurt aan het vergrijzen is", schrijft een man uit Heusden die naar eigen zeggen slecht ter been is.

Ook klagen sommige mensen dat de containers snel vol zitten. Een vrouw van 45 uit Zoetermeer is er klaar mee: "Je hebt een pas die het alleen doet bij de container waar je hem als eerste hebt gebruikt. Als die vol is, kan je weer naar huis met je volle vuilniszakken."

Als je alles wilt scheiden, dan is een container voor plastic en papier niet genoeg.

Deelnemer aan NOS-onderzoek

Wat ook opvalt: oudere mensen zijn over het algemeen tevredener over het afvalbeleid dan jonge mensen. Jonge mensen zijn ook eerder geneigd restafval bij het plastic of gft te gooien. Van de 18- tot 29-jarigen zegt bijna een kwart dat weleens te doen, terwijl van de 60-plussers minder dan 10 procent restafval in de verkeerde bak gooit.

Ook grotere huishoudens zijn duidelijk ontevredener. Dat is misschien logisch, want ze hebben ook meer afval. Respondenten uit grotere huishoudens zeggen dan ook vaker een volle container te hebben dan die uit kleine huishoudens.

"Als je alles wilt scheiden, dan is een container voor plastic en papier niet genoeg", schrijft een vrouw van 40 uit Oost-Gelre. "Het advies van de gemeente is: schaf een extra container aan. Maar ik heb er al drie staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl