Maarten van der Weijden komt na bijna een etmaal aan in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Van der Weijden na zwemtocht van 24 uur: pijnlijk maar fantastisch

Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden heeft een zwemtocht van 80 kilometer gemaakt, van Amsterdam naar Rotterdam. Hij heeft er na een flinke vertraging door tegenwind bijna 24 uur over gedaan.

Van der Weijden begon gisteravond om 19.00 uur in Amsterdam en heeft de hele nacht en dag doorgezwommen. Alleen bij sluizen moest hij het water even uit.

De aankomst van Van der Weijden had het startsein moeten zijn van Like2Swim. Dat zwemevenement voor het goede doel werd vandaag in Rotterdam gehouden. Hij zou om 15.00 uur vanmiddag aankomen, maar dat werd 18.30 uur. "De stroming zat enorm tegen", zegt Van der Weijden. "Op een bepaald stuk kwam er zelfs stroming uit zee."

  • ANP
    Echtgenote Daisy en dochter Phileine verwelkomen Van der Weijden
  • ANP
    Van der Weijden komt aan in de Entrepothaven
  • ANP
    Van der Weijden na afloop van zijn zwemtocht

De tocht die hij maakte vanaf het IJ, liep langs Aalsmeer, Alphen aan den Rijn en Gouda naar Rotterdam. Zwemmen in rivieren en kanalen is gevaarlijk en in principe verboden, maar bij hoge uitzondering en met de nodige veiligheidsmaatregelen is toch toestemming gegeven.

"De nacht was koud, maar zeker niet eenzaam" zei Van der Weijden na afloop. "In veel dorpen waren er mensen die me aanmoedigden. In Oude Wetering was er zelfs een soort dorpsfeest. Om half drie in de nacht stond het daar vol met muziek en mensen. Hartverwarmend."

Van der Weijden moest naderhand wel even bijkomen. "Ik voelde me niet zo lekker, omdat je zo lang horizontaal hebt gelegen. De tocht was pijnlijk, maar fantastisch".

Met de zwemactie is ruim 6000 euro opgehaald voor kinderen met luchtwegproblemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl