NOS NieuwsAangepast

Protest tegen kerncentrales: lint van 50.000 mensen over 90 kilometer

Duizenden in menselijke keten tegen Tihange

Ongeveer 50.000 mensen hebben vanmiddag tussen Aken, Maastricht, Luik en Tihange een keten gevormd om de sluiting van de Belgische kerncentrales Tihange 2 en Doel 3 te eisen.

Na het startschot in Luik vormden de actievoerders tussen 14.45 en 15.00 uur een menselijke keten van 90 kilometer lang. "We hebben vanuit Luik afgeteld. Langs de hele lijn geven mensen elkaar de hand en is de ketting gesloten", zegt mede-organisator Peer de Rijk.

Linten

Vooral in de steden is het erg druk, zegt de Rijk. "Maar er zullen ook locaties zijn waar minder mensen zijn." Op die plekken worden linten gebruikt om de ketting toch te kunnen sluiten.

Vooraf hoopte de organisatie op 60.000 deelnemers. Ondanks dat dat aantal niet werd gehaald, spreekt De Rijk spreekt van een succesvolle actie.

"Het is ongekend dat zo veel mensen uit verschillende landen zich uitspreken tegen de kerncentrales. Ik denk niet dat ze vanavond op slot gaan. Maar we weten dat de actie helpt en hopen dat de Belgische regering gaat luisteren."

Actievoerders in Maastricht

Kosten

Voorafgaand aan de actie hebben zich ongeveer 35.000 mensen aangemeld, onder wie 10.000 Nederlanders. De eerste actievoerders waren vanochtend al vroeg op pad om op tijd hun plek langs de route in te nemen.

In aanloop naar de demonstratie was het onzeker of die door kon gaan. De beveiliging en de verkeersregelaars die nodig waren om het veilig te laten verlopen, zouden te duur zijn voor de organisatie. De provincie Limburg en zes gemeenten besloten daarop de kosten van zo'n 60.000 euro voor hun rekening te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl