Prins Harry
NOS NieuwsAangepast

Prins Harry overwoog uit koningshuis te stappen

De Britse prins Harry heeft serieus overwogen uit het koningshuis te stappen om als 'gewone' burger door het leven te gaan. Dat zegt hij in een interview met de Daily Mail.

Hij was zo gedesillusioneerd over het leven als lid van het Britse koningshuis dat hij al zijn privileges overboord wilde gooien, zozeer verlangde hij naar een normaal leven.

Uit loyaliteit aan zijn oma, de koningin, koos hij er uiteindelijk toch voor om lid van het koninklijk huis te blijven. "Ik wilde eruit stappen maar besloot te blijven en mijn eigen rol te vinden", zegt hij in het interview.

Afghanistan

De 32-jarige prins vertelt in het artikel over zijn roerige jaren als twintiger en zijn tijd in het leger. Hij was daar tien jaar actief en diende meerdere keren in Afghanistan, onder andere als piloot van een Apache-helikopter.

Vooral toen hij in het leger zat, kon hij ontsnappen aan het leven als lid van de koninklijke familie en de publiciteit die daarbij hoort. "Het voelde echt alsof ik iets bereikte", zegt hij. "Ik heb een band met mensen met verschillende achtergronden en was onderdeel van een team."

Toen hij stopte als beroepsmilitair, besloot de prins zich op de liefdadigheid te storten. Hij zet zich nu onder meer in voor veteranen en gewond geraakte en zieke militairen.

De koninklijke familie wil volgens de prins meer dan alleen maar beroemd zijn; ze willen hun positie gebruiken om iets te bereiken. "We zijn erg gepassioneerd over de goede doelen waar we ons voor inzetten."

'Niemand wil koning worden'

Vorige week publiceerde het Amerikaanse blad Newsweek een interview met de prins waarin hij zei dat hij er niet op zit te wachten koning te worden. Dat zou ook gelden voor de rest van de koninklijke familie. Ook zei hij dat hij en zijn broer en diens vrouw het koninklijk huis willen moderniseren.

Eerder dit jaar sprak hij nog openhartig over de psychische problemen die hij had door het overlijden van zijn moeder, prinses Diana. Hij zocht professionele hulp om haar dood beter te kunnen verwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl