NOS NieuwsAangepast

Polen de straat op voor behoud laatste oerbos

In Warschau hebben duizenden mensen gedemonstreerd tegen verdere houtkap in het Woud van Bialowieza, het laatste oerbos van Europa. De Poolse regering wil de ontbossing in het gebied opschroeven, maar stuit op hevig verzet van milieugroepen.

Greenpeace noemt de houtkap "een misdaad tegen ons erfgoed". "Je hoeft alleen maar op satellietfoto's te kijken om te zien dat van Europa's laatste oerbos een plantage wordt gemaakt", zegt de actieleider van Greenpeace in Polen.

De conservatieve regering van premier Szydlo besloot vorig jaar om de houtwinning in het oerbos te verdrievoudigen. Dat zou onder meer nodig zijn om de bastkever effectief te kunnen bestrijden.

Blokkade

Natuurbeschermers noemen dat een onzinargument. Volgens hen worden ook gezonde bomen van soms honderd jaar oud gekapt. Uit protest blokkeerden ze de afgelopen weken al bulldozers en ander zwaar materieel dat in het bos klaarstond voor de ontbossing.

Een protestactie van Greenpeace op 8 juni jl.

Het Woud van Bialowieza is zo groot als de provincie Utrecht en ligt in het grensgebied van Polen en Wit-Rusland. Het is onder meer de natuurlijke habitat van de Europese bizon, de wisent. Toch is aan de Poolse kant maar een deel van het gebied beschermd.

Als het aan de actievoerders ligt, krijgt het hele gebied de status van nationaal park. Daarmee zou het automatisch beschermd zijn tegen houtkap. Maar de minister van Milieu ziet niets in bescherming van het bijzondere bos. Hij wil het gebied ook van de Unesco-werelderfgoedlijst halen.

Het Woud van Bialowieza is het laatste oerbos van Europa

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl