Iraanse Nederlander met hartklachten al jaar in cel in Teheran
Een Nederlands-Iraanse man die al meer dan een jaar in een gevangenis in Teheran zit, heeft een noodkreet gestuurd om hem vrij te krijgen. Sabri Hassanpour (60) uit Almere zei in een telefoongesprek met correspondent Thomas Erdbrink dat hij bang is om dood te gaan in de Iraanse cel.
De man werd waarschijnlijk aangehouden op verdenking van spionage. Daarop staat in Iran tien jaar cel, maar soms ook de doodstraf.
Hassanpour en zijn vrouw Marokh wonen in Almere. In overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze geen ruchtbaarheid gegeven aan de arrestatie, om een diplomatieke oplossing niet in de weg te staan. Maar nu verbreken ze het stilzwijgen.
"Ik wilde niet met de media praten om mijn man niet in gevaar te brengen", zegt Marokh Hassanpour. "Maar mijn man heeft ernstige hartklachten. Ik vrees dat hij niet levend terugkomt."
Spionage
Er is geen rechtszaak geweest tegen haar man, maar volgens haar wordt hij verdacht van spionage. Voor een borgsom van 125.000 euro kan hij vrij komen. "Maar dat geld hebben we niet."
Amnesty International voerde vorige maand nog actie voor de vrijlating van de man. Volgens de organisatie was hij op familiebezoek toen hij werd opgepakt, vermoedelijk na kritiek op de Iraanse autoriteiten.
Hij zou in november een hartstilstand hebben gehad in de gevangenis.
Pro-westers
Hassanpour werd in 2011 in een reeks gesprekken met de satellietzender Mardom TV voorgesteld als een woordvoerder van het Nationaal Congres, een zich onafhankelijk noemende organisatie die wel symbolen gebruikt van de pro-westerse sjah die in 1979 is gevlucht. Hij heeft toen gezegd: "We willen niet alleen het regime ten val brengen, maar we willen dat vrijheid geïnstitutionaliseerd wordt." Daarna duikt zijn naam niet meer op.
Iran erkent het Nederlandse paspoort van Iraanse Nederlanders niet en beschouwt dergelijke gevangenen niet als Nederlanders. Ook werkt Iran volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mee aan de Nederlandse consulaire bijstand en geeft het geen informatie.