NOS NieuwsAangepast

Ruim 120 vermisten na aardverschuiving in China

In de provincie Sichuan in het zuidwesten van China zijn volgens officiële cijfers ruim 120 mensen vermist door een aardverschuiving. Ze zijn bedolven onder het puin. Reddingswerkers hebben vijf lichamen geborgen.

Een grote hoeveelheid aarde is van een hoge berg op het dorp Xinmo gevallen. Ruim veertig huizen en hotel zijn bedolven.

"Het gebeurde om 6.00 uur vanochtend. Door de regen is de aarde gaan schuiven", vertelt NOS-correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn grote rotsblokken van een berg af gestort. Een dorp met 3000 inwoners is daarbij bedolven geraakt. Veel studenten hebben vakantie en zijn naar hun ouderlijk dorp gegaan, daardoor zouden er veel mensen in het dorp zijn. Er wordt gevreesd voor 100 tot 200 doden."

Meer dan 400 reddingswerkers proberen de slachtoffers met bulldozers te bereiken. Met kabels proberen ze enorme rotsblokken die naar beneden zijn gekomen van hun plek te krijgen.

De aardverschuiving is waarschijnlijk het gevolg van veel regen in het gebied. Er is ook een rivier over een lengte van twee kilometer geblokkeerd door zand en stenen.

In de streek waar het dorp ligt, een geïsoleerd, bergachtig gebied vlak bij Tibet, wonen ongeveer 110.000 mensen. Het dorp staat bekend als bestemming voor toeristen, maar het is onduidelijk of er ook toeristen onder de slachtoffers zijn.

  • Reuters
    In de provincie Sichuan in het zuidwesten van China zijn ruim 140 mensen vermist door een aardverschuiving. Ze zijn bedolven onder het puin. Reddingswerkers zoeken nog naar overlevenden
  • ANP
  • ANP

Marieke de Vries: "Je kan in het gebied goed wandelen en paardrijden. Het is ook het gebied waar de reuzenpanda leeft. Hier komen ook de twee panda's vandaan die nu in Nederland zijn."

Aardbevingen

De provincie Sichuan wordt geregeld getroffen door natuurgeweld. In 2013 kwamen honderden mensen om het leven bij een aardbeving. In 2008 kostte een van meest verwoestende aardbevingen uit de geschiedenis het leven aan bijna 90.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl