Marinedagen in Den Helder ANP

Bij de Koninklijke Marine werken momenteel twee vrouwelijke commandanten. Dat is niet veel, maar volgens een van de twee ligt dat niet aan de organisatie.

"De Koninklijke Marine staat gewoon open voor vrouwen, en vrouwen die geïnteresseerd zijn in het werk die komen wel", vertelt Nicole Kuijpers. Zij is de baas op het patrouilleschip Zijner Majesteits Friesland.

"We krijgen dezelfde kansen en dezelfde mogelijkheden als mannen en daar maken we ook gebruik van", zegt ze. "Commandant zijn is echt de mooiste baan die er is."

Commandant Nicole: Man of vrouw maakt voor mij niet uit

Op het schip van Kuijpers werken 55 vaste bemanningsleden. Ongeveer 10 procent is vrouw. "Dat is een redelijk normale verdeling. Mij maakt het niet uit: mannen of vrouwen, zolang iedereen zijn vak maar goed verstaat."

De meeste marinevrouwen werken bij de Logistieke Dienst. Zij zijn verpleegkundige, kok of werken in de administratie.

Sinds 1 januari is ook het Korps Mariniers opengesteld voor vrouwen. "Dat kan gewoon allemaal. Dat is alleen maar mooi", vertelt commandant Kuijpers glimlachend.

En vanaf 2025 mogen vrouwen ook werken op onderzeeboten. Op de huidige boten varen alleen mannen, maar er worden nu nieuwe boten ontworpen.

STER reclame