Voorafgaand aan de vergadering over duurzame veehouderij protesteerden de boeren buiten
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Boze boeren verzetten zich massaal tegen milieuplan Brabant

Honderden boze Brabantse boeren hebben geprotesteerd tegen de provincie. Die wil dat de veehouderij versneld duurzaam en milieuvriendelijk wordt. Namelijk niet in 2028, maar al in 2022.

Na het protest woonden de veehouders massaal de themavergadering Landbouw van de Provinciale Staten bij. Daar waren 20 insprekers. De opkomst was zo groot, dat tientallen mensen werden verwezen naar een naastgelegen zaal.

De opkomst is groot

De provincie wil dat de sector diervriendelijk produceert en minder stank en fijnstof uitstoot. Dat is volgens Brabant niet alleen goed voor mens, dier en natuur maar ook voor de ontwikkeling van andere bedrijfstakken.

Er mag maar een bepaalde hoeveel uitstoot zijn. Die milieumaatregelen hebben onder meer gevolgen voor de verwerking van mest en beknot de groei van stallen. Verouderde stallen moeten al in 2022 milieuvriendelijker zijn.

Het vervroegd ingaan van de regels brengt veel boeren in de problemen, schrijft Omroep Brabant. Zo worden varkensboeren gedwongen om een dure luchtwasser (kosten: 150.000 euro) voor de stal te kopen.

Dinsdag leverden boze veehouders de sleutels van hun stallen in. Vandaag spraken de Statenleden voor het eerst over het voorstel.

Advertentie via Ster.nl