SP Voorzitter Meyer en fractievoorzitter Roemer anp

Het bestuur van de Socialistische Partij heeft zichzelf een loonsverhoging gegeven om het wegvallen van andere inkomsten te compenseren, meldt het Algemeen Dagblad op basis van interne stukken die de krant heeft ingezien.

De krant zag onder meer de arbeidsvoorwaarden in, waaruit zou blijken dat de leden van het dagelijks bestuur sinds vorig jaar april tot maximaal 400 euro meer loon per maand hebben ontvangen. De SP-top zou zichzelf in een nieuwe topschaal hebben geplaatst.

Voorzitter Ron Meyer laat in een reactie weten dat er niets is gebeurd zonder medeweten van partijleden. "De technische wijzigingen in uitbetalingen zijn altijd open en eerlijk besproken met het personeel van de partij".

'Tendentieus'

Volgens het AD zou de maatregel niet bij alle SP'ers goed gevallen zijn. Het nieuws komt op een moment dat er binnen de partij een discussie over de salarissen en afdrachten plaatsvindt. Morgen is er een partijraad waar het onderwerp aan de orde komt.

SP-Kamerlid Van Dijk laat de NOS weten dat de regeling bekend en besproken is, en zegt niet bekend te zijn met een discussie hierover. "De berichtgeving in het Algemeen Dagblad is tendentieus. De mensen om wie het gaat gaan er niet in salaris op vooruit", aldus van Dijk.

Afdrachtregeling

Begin 2016 werd onder leiding van voorzitter Meyer een extra vijfde schaal geïntroduceerd, met 3973 euro als hoogst mogelijke brutoloon. Als omschrijving bij deze topschaal staat alleen leden dagelijks bestuur. Bij de SP zijn dat zeven bestuurders.

De SP heeft sinds 1974 een afdrachtregeling die enkele jaren geleden werd vernieuwd.

Meyer: "De SP kent een afdrachtregeling voor Kamerleden. Zij dragen hun salaris af en krijgen een salaris vergelijkbaar met dat van een docent van een middelbare school. Personeelsleden en leidinggevenden van de SP verdienen nooit meer dan onze Kamerleden en doen dat dus nog steeds niet. De totale vergoeding van de leiding van de partij is niet gestegen."

Of de nieuwe regeling tot veel discussie leidt zal morgen moeten blijken op een partijraad waar het onderwerp op de agenda staat.

De Belastingdienst ziet de afdracht als een aftrekbare gift. Dat levert mensen een belastingvoordeel op, maar ook die inkomsten stromen de partijkas in. Het systeem leidde binnen de partij eerder al wel tot discussie: het is de bedoeling dat de constructie, die veel bureaucratie oplevert voor de partij, wordt aangepakt.

STER reclame