NOS Nieuws

Vrijwillige vertrekregeling asielzoekers versoberd

Binnen een paar weken hoopt staatssecretaris Dijkhoff de versobering van de regeling voor vrijwillig vertrekkende asielzoekers af te hebben en in te voeren. Dat bevestigt een woordvoerder van Justitie na berichtgeving in De Telegraaf,

Dijkhoff schreef de Kamer eind 2016 al dat hij de financiële regeling voor vrijwillig vertrekkende asielzoekers wil veranderen. Het moet soberder. Om te voorkomen dat het geld aan andere dingen wordt besteed, zullen er facturen moeten worden ingediend.

Alleen migranten die bonnetjes overleggen, komen in aanmerking voor vergoedingen. Bij vergoedingen valt bijvoorbeeld te denken aan cursussen en opstartkosten voor een bedrijf.

In natura

Ook zullen deze zaken waar mogelijk vaker in natura worden uitgekeerd in plaats van in geld. De steun is bedoeld voor asielzoekers die vrijwillig vertrekken en wat extra's kunnen gebruiken om een nieuwe start te kunnen maken.

Kinderen en ouders die samen vertrekken komen juist in aanmerking voor een extra vergoeding

De nieuwe regeling zou per 1 juli ingaan, maar dat is nog onzeker omdat hij nog niet helemaal klaar is. Gestreefd wordt de veranderingen zo snel mogelijk in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl