De concentraties chroom-6 die zijn gemeten stijgen ver boven de veiligheidsnorm uit.
In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek RIVM naar chroom-6 vertraagd

Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar het gebruik van kankerverwekkende chroom-6-verf bij Defensie loopt een half jaar vertraging op. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoek voor het eind van dit jaar klaar moet zijn.

Dat het RIVM er langer over doet, komt door de grote hoeveelheid documenten die moeten worden doorgenomen, schrijft RTV Noord. Ook heeft het instituut besloten, na advies van deskundigen, om de onderzoeksmethoden aan te passen. Zo gaan de onderzoekers mensen interviewen en niet met vragenlijsten werken. Die aanpak vergt meer tijd.

Woordvoerder Henk Coort van de slachtofferstichting NLpoms noemt de vertraging bij 1Limburg schandalig. De stichting zet zich in voor mensen die benadeeld worden door de gevolgen van deze schadelijke stof.

Ziek

In het voorjaar van 2014 meldden honderden medewerkers zich bij Defensie met het vermoeden dat ze ziek waren geworden door het werken met chroomverf en de chemische coating CARC.

Dat ging vooral om personeel van zogeheten POMS-sites, NAVO-depots waar militair materieel werd opgeslagen. Die bevonden zich in Brunssum, Coevorden, Eygelshoven, Ter Apel en Vriezenveen.

Advertentie via Ster.nl