Hervorming World League blokkeert opmars Oranje

Aangepast
FIVB.org

De volleyballers spelen zaterdag in Gold Coast, aan de oostkust van Australië, tegen Slovenië voor een finaleplaats in groep 2 van de World League.

Promotie naar de prestigieuze groep 1 van het landentoernooi was aanvankelijk de inzet van de zogeheten Final Four, maar de wereldvolleybalbond FIVB lijkt daar een stokje voor te steken.

Nieuwe opzet

De FIVB heeft vorige maand tijdens een bijeenkomst met de nationale bonden het idee gelanceerd het concept van de World League te wijzigen.

Zo heeft de FIVB volgens de website voleyplus.com een lijst samengesteld van zestien landen die vanaf 2018 of 2019 op het hoogste - en meest lucratieve - niveau mogen uitkomen. Daarin is geen plaats voor Oranje.

De zestien voorgestelde landen voor de World League

Frankrijk, Brazilië, Servië, Rusland, Canada, Verenigde Staten, Italië, Polen, Bulgarije, Argentinië, Iran, Australië, Japan, China, Zuid-Korea en Duitsland.

De FIVB wil op deze manier landen waar volleybal een grote populariteit geniet een podium bieden om nog meer publiciteit en inkomsten te genereren. Zo worden Zuid-Korea en Japan door de internationale volleybalbond als groeimarkten beschouwd. Beide landen ontbreken dit jaar nog bij de volleybalelite.

Voor Nederland pakt de eventuele hervorming nadelig uit, ongeacht of de ploeg van Gido Vermeulen dit weekend de Final Four wint. Oranje zou in het voorgestelde nieuwe concept van de FIVB op het een-na-hoogste niveau actief blijven.

In het volleybal blijft men zoeken naar vernieuwing, daar hoort dit ook bij.

Michel Everaert, directeur sport van Nevobo

Michel Everaert, directeur sport van de Nederlandse volleybalbond Nevobo, toont begrip voor de plannen van de FIVB. "In het volleybal blijft men zoeken naar vernieuwing, daar hoort dit ook bij", stelt de directeur, die in mei ook bij de presentatie van het nieuwe concept aanwezig was.

Everaert: "Ik begrijp ook dat een land als Japan wordt doorgeschoven, want daar komt het grote geld vandaan." Het doet voor hem minder ter zake dat de hervormingsplannen ten koste gaan van de sportieve ambities van Oranje.

"Het gaat om het zoeken naar een goed verdienmodel. Uiteindelijk profiteert Nederland ook door middel van het prijzengeld dat er te winnen valt."

Niet blind staren

Everaert krijgt bijval van technisch directeur Bram Ronnes. "We moeten ons niet blind staren op de promotie. Ons doel was plaatsing voor de Final Four en dat is gelukt", zegt de oud-volleyballer.

Euforie bij Robin Overbeeke (11), Michael Parkinson (17), Thijs Ter Horst (4) tijdens Nederland-Tsjechië FIVB.org

Ronnes wil inhoudelijk nog niet reageren op de plannen, totdat de FIVB met een definitief besluit komt. Toch vindt de voormalig beachvolleyballer het geen onoverkomelijk bezwaar mocht Oranje niet op het hoogste niveau mogen uitkomen.

"In groep 2 van de World League kom je ook sterke tegenstanders tegen en valt er prijzengeld te winnen. Maar natuurlijk spelen we liever tegen landen van het kaliber Brazilië of Rusland", aldus Ronnes.

Oranjevrouwen wel bij de elite

Het voornemen van de FIVB geldt ook voor de World Grand Prix, de vrouwelijke versie van de World League.

Hierin lijken de verwachte hervormingen nog geen gevolgen voor de Oranjevrouwen te hebben. Nederland, dat dit jaar ook in de hoogste categorie actief is, staat hier wel op de voorlopige lijst van landen die op het hoogste niveau mogen acteren.

De Nederlandse volleybalsters vorig jaar in actie tijdens de World Grand Prix FIVB.org

Het is nog niet bekend wanneer de wereldvolleybalbond een definitief besluit neemt over de hervormingen van de World League en de World Grand Prix.

De volleybalmannen spelen zaterdag vanaf 9.10 uur Nederlandse tijd tegen Slovenië, de verliezend finalist van het EK 2015.

De winnaar van het duel speelt op zondag de finale tegen Japan of gastheer Australië.

STER Reclame