Bror van der Zijde na de terugkomst van de Spelen in Sotsji van 2014 ANP

Bobsleeër Bror van der Zijde gaat proberen een Nederlandse slee op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang te krijgen. De 28-jarige remmer stapt komend olympisch seizoen in bij piloot Ivo de Bruin. Van der Zijde boekte de afgelopen seizoenen internationale successen met het team van de Zwitser Rico Peter.

Van der Zijde maakte drie jaar geleden bij de Winterspelen in Sotsji nog deel uit van het Nederlandse team van Edwin van Calker. In de tweemansbob eindigden ze als negentiende, in de viermansbob als elfde.

Van Calker stopte vrij snel na Sotsji en Van der Zijde ging aan de slag bij Rico Peter, met wiens team hij medailles haalde bij wereldbekerwedstrijden, EK's en WK's.

Bror van der Zijde in de succesvolle viermansbob van de Zwitser Rico Peter EPA

Olympische aspiraties

De Bruin was afgelopen seizoen actief op wereldbekerniveau, maar slaagde er niet in veel indruk te maken. In het verleden werkte hij al samen met Van der Zijde. Ze bundelen nu de krachten om olympische kwalificatie af te dwingen.

Bobsleeën had het in Nederland zwaar na de Spelen van Sotsji, omdat sportkoepel NOC*NSF de geldkraan dichtdraaide. De Nederlandse bond BSBN presenteert dinsdag een nieuwe hoofdsponsor, die de olympische aspiraties nieuw leven moet inblazen.

Februari 2017: Geld en Bror moeten Oranje-bob naar Pyeonchang helpen

STER reclame